AMERIČKI MILIJARDER

Mask kritikovao nedostatak izlazne strategije za rat u Ukrajini, nije se dugo čekalo na odogovor

Savjetnik šefa Kancelarije predsjednika Ukrajine Mihajlo Podoljak je kazao da bi realna strategija bila povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine

Ilon Mask. AP

S. S.

22.4.2024

Američki milijarder Ilon Mask (Elon Musk) kritikovao je nedostatak izlazne strategije za rat u Ukrajini, no nije se dugo čekalo na reakciju iz ove zemlje.

Savjetnik šefa Kancelarije predsjednika Ukrajine Mihajlo Podoljak je kazao da bi realna strategija bila povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine.

- Zato što je realna, objektivna "izlazna strategija" očigledno, vrišteće jednostavna. Agresor bezuslovno napušta stranu suverenu teritoriju i ova faza rata se odmah završava. Savršeno razumijem da su ponekad jednostavne istine izuzetno teško ostvarive, ali ipak ću ponoviti: agresor koji je ničim izazvan napao drugu državu isključivo sa ciljem okupacije, napušta stranu teritoriju, vraća ukradeno i vraća vladavinu međunarodnog prava. Šta je tu teško - pitao je.

Podsjećamo, Mask je rekao:

- Moja najveća briga je što ne postoji izlazna strategija, samo vječni rat u kojem djeca umiru u rovovima od artiljerije ili punjenja mitraljeza i snajpera kroz minska polja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.