ČEČENSKI LIDER

Kadirov je smrtno bolestan: Kremlj traži njegovog nasljednika

Činjenica da se njegovo stanje pogoršava je potaknula Kremlj da počne raditi na planu odabira njegove zamjene, kako bi se održala stabilnost

Ramzan Kadirov. AP

N. H.

23.4.2024

Čečenski čelnik Ramzan Kadirov više od pet godina živi s dijagnozom nekroze gušterače, objavila je nezavisna "Novaya Gazeta Europe". 

Oni su to objavila pozivajući se na anonimne izvore u moskovskoj predsjedničkoj bolnici, gdje se Kadirov navodno liječi. 

Činjenica da se njegovo stanje pogoršava je potaknula Kremlj da počne raditi na planu odabira njegove zamjene, kako bi se održala stabilnost, piše "Novaya Gazeta".

Prema njihovim informacijama, Kadirovu su nekrozu gušterače dijagnostircirali u januaru 2019. godine. 

Nakon toga je Kadirov dekretom objavio da je nakratko prepustio ovlasti predsjedniku regionalnog parlamenta, ne otkrivajući bolest. 

Izvijestili su da se njegovo zdravlje počelo pogoršavati u proljeće 2022., da bi u septembru 2023. bio hospitaliziran zbog akutnog zatajenja pluća nakon predoziranja tabletama za spavanje. 

- Starog vođe više neće biti, bolest će ga ozbiljno pogoditi. Čak i ako se sada oporavi, neće biti ni živ ni mrtav - citirala je "Novaya Europe" izvor blizak Kadirovljevu savezniku Adamu Delimhanovu. 

Kremlj je počeo raditi na planu sukcesije u slučaju Kadirovljeve smrti, navodi "Novaya Europe".

Nekoliko sati nakon objave izvještaja, kanal Kadirova na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram podijelio je četverominutni video čečenskog vođe koji raspravlja o ulozi svoje regije u ratu protiv Ukrajine. Videozapis uključuje kadrove Kadirova u krupnom planu, koji ne pomiče tijelo i teško se čuje kako govori.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.