SOLIDARNOST

Propalestinski studenti okupirali kampus na kojem se školovao i Makron

Demonstranti koji su ušli u zgradu kampusa su uzvikivali poruke podrške Palestini

Propalestinski studenti. Facebook

El. T.

27.4.2024

Propalestinski studenti jučer su okupirali glavnu zgradu kampusa prestižnog pariskog univerziteta Sciences Po. Time su izrazili solidarnost sa stanovnicima Pojasa Gaze, što su ranije uradili studenti u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sciences Po je naziv za Pariski institut za političke studije, a zbog protesta na ovom univerzitetu je organizovana online nastava. Okupacija glavne zgrade kampusa uslijedila je dva dana nakon što je policija razbila demonstracije u univerzitetskom amfiteatru.

Demonstranti koji su ušli u zgradu kampusa su uzvikivali poruke podrške Palestini te su nosili kačkete na kojima je pisalo "Svi smo mi Palestinci". Protestima su se suprotstavili i kolegama za koje tvrde da su dva dana ranije, prilikom protesta u amfiteatru, pozvali policiju kako bi razbila proteste.

Nakon razgovora s univerzitetskim rukovodstvom, većina od stotinjak propalestinskih studenata je napustio kampus, ali je dio njih ipak ostao. Iz spomenutog univerziteta su saopćili da najoštrije osuđuju studentske postupke za koje tvrde da je njima onemogućeno funkcionisanje univerziteta. Protesti pariskih studenata protiv izraelskog rata u Gazi su dio vala studentskih protesta koji su počeli širom SAD-a.

Pariski Sciences Pro je univerzitet na kojem su se školovali najznačajniji francuski političari i industrijski lideri, među kojima su aktuelni francuski predsjednik Emmanuel Macron i premijer Gabriel Attal, prenosi Euronews.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.