MEĐUNARODNO PROTIVLJENJE

Fon der Lajen: Planirana vojna ofanziva u Rafahu potpuno neprihvatljiva

Predsjednica Evropske komisije, koja se kandidirala za drugi mandat, podsjetila je da je posjetila Rafu i rekla da je situacija tamo neprihvatljiva

Fon der Lajen: Neprihvatljiva situacija. Platforma X

Anadolija

30.4.2024

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) usprotivila se planiranoj izraelskoj vojnoj operaciji u Rafi, na jugu Pojasa Gaze gdje se nalazi 1,4 miliona raseljenih Palestinaca, prenosi Anadolu.

Reakcija na invaziju

Kako je kazala na debati u Maastrichtu u Holandiji, vojna operacija tamo bila bi "potpuno neprihvatljiva".

Predsjednica Evropske komisije, koja se kandidirala za drugi mandat, podsjetila je da je posjetila Rafah i rekla da je tamošnja situacija "nepodnošljiva" i "neprihvatljiva".

- Nikada ne povlačim crvene linije, ali mislim da bi bilo potpuno neprihvatljivo da (izraelski premijer Benjamin op.a.) Netanjahu izvrši invaziju - rekla je Fon der Lajen.

Napomenula je da će Komisija sjesti sa državama članicama i reagirati u slučaju invazije na Rafah.

Najavljeni planovi

Uprkos rastućem međunarodnom protivljenju, Izrael je najavio planove za kopneni napad na Rafah, gdje se više od 1,4 miliona Palestinaca sklonilo od smrtonosne izraelske ofanzive na Pojas Gaze.

Upitana o tome kako predlaže okončanje rata, fon der Lajen je ponovila da je uvijek branila pravo Izraela da se brani, a od 7. oktobra je na meti kritika zbog njene bezuslovne podrške Izraelu.

U decembru ju je irska zastupnica u Evropskom parlamentu Kler Deli (Clare Daly) kritikovala zbog stava o nemilosrdnim izraelskim napadima na Gazu, nazvavši je "Frau (gospođa) Genocide".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.