TEŽNJA KA ALIJANSI

Zelenski: Ukrajina će ući u NATO tek nakon pobjede u ratu protiv Rusije

Stoltenberg je rekao da je neophodno da sve 32 članice NATO-a pristanu da pozovu novu zemlju da postane članica Alijanse, ali da nemaju konsenzus

Zelenski sa Stoltenbergom. Ured predsjednika Ukrajine

Anadolija

30.4.2024

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski vjeruje da će njegova zemlja ući u NATO tek nakon što pobijedi u ratu protiv Rusije, prenosi Anadolija.

- Po mom ličnom mišljenju, bit ćemo u NATO-u tek kada pobijedimo. Ne vjerujem da ćemo biti primljeni u NATO tokom rata. Za neke je to rizik, za neke jednostavno skepticizam - rekao je Zelenski tokom zajedničke posjete Univerzitetu nacionalne odbrane u glavnom gradu Kijevu, sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Ukazujući na to da je ulazak Ukrajine u NATO političko pitanje, a ne odluka zasnovana na "kompatibilnosti" Kijeva sa standardima Alijanse, Zelenski je rekao da je potrebna pobjeda da bi Kijev bio politički uključen.

- Vjerujem da je jedan od razloga zašto je sada rat taj što nismo bili u Alijansi - rekao je Zelenski.

Stoltenberg je rekao da je neophodno da sve 32 članice NATO-a pristanu da pozovu novu zemlju da postane članica Alijanse, ali da trenutno nemaju takav konsenzus.

Generalni sekretar NATO-a je u ponedjeljak doputovao u nenajavljenu posjetu Kijevu, tokom koje je razgovarao sa Zelenskim i obratio se Vrhovnoj radi, ukrajinskom parlamentu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.