TURSKI PREDSJEDNIK

Erdoan o prekidu trgovinskih odnosa s Izraelom: Turska je primjer drugim zemljama

Ovdje imamo jedan cilj, a to je da natjeramo Netanjahuovu vladu na prekid vatre u Gazi

Erdoan: Turska ne želi neprijateljstvo s bilo kojom zemljom. Platforma X

E. Ć.

3.5.2024

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) oglasio se na društvenim mrežama nakon što je njegova zemlja obustavila sve trgovinske odnose sa Izraelom.

- Kako bismo natjerali Izrael da prekine vatru i poveća količine humanitarne pomoću koju propušta, prvobitno smo uveli ograničenja izvoza za 54 grupe proizvoda. Od jučer smo obustavili izvozno-uvozne transakcije s Izraelom, pokrivajući sve proizvode. Mi ćemo koordinirati posljedice ovog koraka zajedno s našim poslovnim svijetom - rekao je Erdoan.

U objavi na društvenim mrežama naglasio je kako Turska ne želi neprijateljstvi s bilo kojom zemljom.

- Mi ne vodimo neprijateljstvo ili sukoba s bilo kojom zemljom u našoj regiji. Kao što sam rekao u svakoj prilici, ne želimo da vidimo sukobe, krv i suze u našoj regiji. Kao i sve vjere, želimo živjeti zajedno u miru, prosperitetu i stabilnosti.

Ovdje imamo jedan cilj, a to je da natjeramo Netanjahuovu vladu, koja je izmakla kontroli uz bezuslovnu vojnu i diplomatsku podršku Zapada, na prekid vatre. Cilj će biti postignut ako se proglasi prekid vatre i omogući ulazak dovoljne količine humanitarne pomoći u Gazu. Ovaj potez Turske će biti primjer drugim zemljama koje su uznemirene trenutnom situacijom - poručio je Erdoan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.