VISOKI PREDSTAVNIK EU

Borelj: Prisiljavanje civila na evakuaciju iz Rafaha u nesigurne zone je nepodnošljivo

Prisiljavanje civila na evakuaciju iz Rafaha u nesigurne zone je nepodnošljivo. Izrael je obavezan međunarodnim pravom da pruži sigurnost civilima

Visoki predstavnik Evropske unije. Anadolija

Anadolija

12.5.2024

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Žozep Borelj (Josep Borrell) osudio je kasno u subotu praksu prisiljavanja civila da se evakuišu u nesigurna područja u Rafahu, prenosi Anadolija.

- Prisiljavanje civila na evakuaciju iz Rafaha u nesigurne zone je nepodnošljivo. Izrael je obavezan međunarodnim pravom da pruži sigurnost civilima. I dalje pozivamo Izrael da ne nastavlja s kopnenom operacijom u Rafahu. To bi dodatno pogoršalo ionako strašnu humanitarnu krizu - napisao je Borelj na platformi X.

Izraelska vojska je 7. maja pokrenula kopneni napad na Rafah, preuzimajući kontrolu nad palestinskom stranom graničnog prelaza Rafah koji povezuje Gazu i Egipat.

Taj potez uslijedio je dan nakon što je vojska izdala naredbu za evakuaciju Palestinaca na istoku Rafaha, potez koji se naširoko smatra uvodom u izraelski kopneni napad na grad, u kojem se sklonilo oko 1,5 miliona raseljenih Palestinaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.