DRŽAVNI SEKRETAR SAD

Blinken: Izraelu nedostaje "vjerodostojan plan" za zaštitu civila u Rafi

Bajden je jasno dao do znanja Izraelu da ako "pokrene ovu veliku vojnu operaciju na Rafu, onda postoje određeni sistemi koje nećemo podržavati

Blinken: To bi se moglo promijeniti. Platforma X

E. Ć.

12.5.2024

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) branio je u nedjelju odluku o pauziranju isporuke 3.500 bombi Izraelu zbog zabrinutosti da bi mogle biti korištene u Rafi, rekavši da Izrael nema "vjerodostojan plan" za zaštitu oko 1,4 miliona civila koji su se tamo sklonili.

Govoreći za ABC News' This Week, Blinken je rekao da je predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) i dalje odlučan pomoći Izraelu da se odbrani i da je isporuka 3500 bombi od 2000 funti i 500 funti jedini američki paket oružja koji je zadržan.

- To bi se moglo promijeniti, rekao je, ako Izrael pokrene sveobuhvatni napad na Rafu - rekao je Blinken, prenosi France 24 i dodao:

- Bajden je jasno dao do znanja Izraelu da ako "pokrene ovu veliku vojnu operaciju na Rafu, onda postoje određeni sistemi koje nećemo podržavati i snabdijevati za tu operaciju.

Stvarno smo zabrinuti zbog načina na koji se koriste. Izrael treba imati jasan, vjerodostojan plan za zaštitu civila, koji još nismo vidjeli - naglasio je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.