KINA

Novinarka izvještavala iz Vuhana, pa četiri godine bila zatvorena: Danas izlazi na slobodu

Žan je bivša advokatica i jedna od rijetkih nezavisnih kineskih novinara koji su, uprkos medijskoj cenzuri, izvještavali o Vuhanu

Žang Žan. Platforma X

N. H.

13.5.2024

Kineska novinarka Žang Žan (Zhang Zhan), koja je četiri godine provela iza rešetaka zbog izvještavanja o epidemiji koronavirusa u Vuhanu, danas bi trebala izaći na slobodu, javlja CNN.

Žan je bivša advokatica i jedna od rijetkih nezavisnih kineskih novinara koji su, uprkos medijskoj cenzuri, izvještavali o Vuhanu nakon što je 11 miliona ljudi završilo u potpunom lokdaunu. Pritvorena je u maju 2020. godine, a nekoliko mjeseci kasnije osuđena je na četiri godine zatvora zbog "izazivanja svađa i nevolja".

To je optužba koju kineska vlada često koristi za napade na aktiviste za ljudska prava.

Žang je, inače, u februaru 2020. godine, samo nekoliko dana od proglašenja lokdauna, u Vuhan doputovala iz 600 kilometara udaljenog Šangaja kako bi izvještavala o širenju virusa i pokušajima njegovog suzbijanja.

Više od tri mjeseca dokumentirala je život pod lokdaunom i stvarnost s kojom su se suočavali stanovnici - od prepunih bolnica do praznih radnji. Fotografije i videozapise objavljivala je na X-u (tada Twitteru), YouTubeu i aplikaciji za dopisivanje WeChat. X i YouTube su, podsjetimo, blokirani u Kini.

- Čak su i naši glasovi izvan naše kontrole. Zatvaraju nas u ime prevencije i pandemije te ograničavaju našu slobodu. Ako ne možemo razbiti njihov monopol nad istinom, svijet će za nas biti besmislen - rekla je u videu objavljenom dvije sedmice nakon dolaska u Vuhan.

Njene objave naglo su prestale sredinom maja, a kasnije je otkriveno da ju je policija privela i vratila u Šangaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.