EVROPSKA SILA

Francuska najavljuje 'rekordna' strana ulaganja vrijedna 15 milijardi eura

Najveću pojedinačnu obavezu ima Microsoft koji je u nedjelju najavio četiri milijarde eura ulaganja u razvoj podatkovnih centara

Makron sa suprugom. Fena

FENA

13.5.2024

Francuska je od stranih kompanija primila zajedničke investicijske obaveze u iznosu većem od 15 milijardi eura, saopćeno je u ponedjeljak iz ureda predsjednika Emmanuala Macrona.

Najava je stigla kada je Macron započeo dan sastancima sa stranim poslovnim čelnicima u Versajskom dvorcu, pod nazivom "Izaberite Francusku".

Najveću pojedinačnu obavezu ima Microsoft koji je u nedjelju najavio četiri milijarde eura ulaganja u razvoj podatkovnih centara, javlja AFP.

Microsoftov predsjednik Brad Smith rekao je za AFP da je potez jačanja njegove umjetne inteligencije i infrastrukture hardverskih i softverskih elemenata najveće ulaganje tehnološkog diva u Francuskoj od njegova dolaska prije 41 godinu.

U istočnoj Francuskoj stvorit će se novi podatkovni centar, dok će se postojeće lokacije u pariškoj regiji i južnom gradu Marseju proširiti.

Div e-trgovine Amazon uložit će više od 1,2 milijarde eura u Francuskoj, stvarajući više od 3000 radnih mjesta, saopćio je Macronov ured ranije u nedjelju.

Novac će pomoći razvoju infrastrukture Amazon Web Services (AWS), uglavnom generativne umjetne inteligencije, i logističke infrastrukture usluge dostave paketa.

Nekoliko farmaceutskih kompanija, uključujući američku grupu Pfizer i britansku AstraZenecu, objavile su u nedjelju kako će uložiti više od milijardu eura više u francuski zdravstveni sektor.

Najveći dosad najavljeni industrijski projekt je potencijalna tvornica gnojiva, koja bi mogla znatno smanjiti emisiju ugljičnog dioksida.

Prema istraživanju EY-a, Francuska je prošle godine petu godinu zaredom bila glavno odredište u Evropi za strana ulaganja s više od 1200 najava ulaganja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.