ANKARA

Erdoan: Turska i Grčka jačaju međusobno razumijevanje u borbi protiv terorizma

Radimo na povećanju bilateralne trgovine s Grčkom na 10 milijardi dolara

Micotakis i Erdoan. Anadolija

Anadolija

13.5.2024

Turska i Grčka jačaju međusobno razumijevanje u borbi protiv terorizma, izjavio je u ponedjeljak turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), javlja Anadolija.

- Slažemo se da terorističkim organizacijama nema mjesta u budućnosti naše regije - rekao je Erdoan na konferenciji za novinare u glavnom gradu Turske Ankari s grčkim premijerom Kiriakosom Micotakisom (Kyriakosom Mitsotakisom).

Erdoan je rekao da su Ankara i Atina posvećene rješavanju pitanja između njih putem "srdačnog dijaloga, dobrosusjedskih veza i međunarodnog prava - kako je navedeno u prošlogodišnjoj Atinskoj deklaraciji o prijateljskim odnosima i dobrosusjedstvu.

- Radimo na povećanju bilateralne trgovine s Grčkom na 10 milijardi dolara, koja je prošle godine iznosila šest milijardi dolara - dodao je Erdoan.

On je naglasio da Turska očekuje da će „pozitivna atmosfera u odnosima doprinijeti ispunjavanju prava naše turske manjine i sunarodnjaka u Grčkoj“.

- Važno je pronaći pravedno i trajno rješenje za kiparski problem na temelju činjenica na otoku. To će ojačati stabilnost i mir u našoj regiji - rekao je Erdoan.

Zahvalio je premijeru Micotakisu na njegovim naporima da unaprijedi bilateralne odnose dvije zemlje.

Predsjednik Turkiye je izjavio i da je Ankara odlučna da nastavi svoje diplomatske kontakte kako bi natjerala Izrael na prekid vatre u Gazi i što više pridonese priznanju Države Palestine.

- Ne vidim Hamas kao terorističku organizaciju već kao ljude koji se bore da zaštite svoj teritorij i narod - rekao je Erdoan.

Dodao je da Hamas organizacija otpora čije su zemlje okupirane od 1947. godine.

Pozvao svjetsku zajednicu, posebno zapadne zemlje, da "glasnije dignu svoj glas“ protiv ubijanja palestinskih civila kojih je u tekućoj ofanzivi Izraela na Pojas Gaze ubijeno više od 35.000.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.