TURSKI MINISTAR

Fidan i Hanijeh razgovarali o pregovorima o prekidu vatre u Gazi

Fidan i Hanijeh su razgovarali o najnovijoj situaciji u Gazi i pregovorima o prekidu vatre u palestinskoj enklavi

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan. Anadolija

Anadolija

15.5.2024

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan i šef političkog biroa pokreta Hamas Ismail Hanijeh (Haniyeh) razgovarali su telefonom, javlja Anadolija.

Prema diplomatskim izvorima, Fidan i Hanijeh su razgovarali o najnovijoj situaciji u Gazi i pregovorima o prekidu vatre u palestinskoj enklavi.

U napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine ubijena su 35.233 Palestinca, saopćilo je u srijedu Ministarstvo zdravstva u opkoljenoj enklavi.

Najmanje 79.141 osoba je ranjena u izraelskim napadima u istom periodu.

Za genocid optuženi Izrael, također, provodi blokadu Pojasa Gaze i ne dozvoljava ulazak humanitarne pomoći koja održava u životu 2,3 ​​miliona tamošnjih Palestinaca.

Više od sedam mjeseci nakon početka izraelskog rata, ogromni dijelovi Pojasa Gaze nalaze se u ruševinama, dok je 85 posto stanovništva enklave interno raseljeno.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.