BROJNI NAPADI

Je li Fico naslutio šta mu se sprema: 10. aprila na Facebooku objavio post koji ledi krv u žilama

Slovački premijer nalazi se u bolnici Roosevelt u Banskoj Bistrici, gdje je operiran

AP Photo / Petr David Josek

D. H.

16.5.2024

U srijedu poslijepodne ustrijeljen je slovački premijer Robert Fico. Navodni atentator je 71-godišnji književnik Juraj Cintula, koji mu se približio nakon sjednice vlade u gradu Handlova. Odmah je uhapšen, a slovački mediji javljaju da je napad bio politički motiviran.

Sin demantirao

Portal Aktuality uspio je stupiti u kontakt sa sinom osumnjičenog. Potvrdio je da njegov otac legalno posjeduje oružje. No demantirao je da je ikada spomenuo da je planirao napad na Fica.

- Nemam pojma što je otac namjeravao, što je planirao, zašto se to dogodilo‘, rekao je. Na pitanje mrzi li njegov otac premijera, odgovorio je: ‘Reći ću vam ovo - nije glasao za njega.‘

Slovački mediji podsjetili su jučer na govor koji je proruski populistički premijer Fico objavio 10. aprila na Facebooku kada je govorio o prijetnjama upućenim vladinim političarima.

- Čekam da se frustracija naprednjaka koju hrane mediji pretvori u ubistvo nekog političara u vladi - poručio je na Facebooku, referirajući se na pristaše najveće oporbene stranke - Napredna Slovačka, prenosi portal Novinky.

- Birači napredne Slovačke bezobrazno psuju vladine političare na ulicama, a ja samo čekam kada će se ova frustracija, koju intenzivno produbljuju Denník N, SME ili Aktuality, pretvoriti u ubistvo nekih od vodećih vladinih političara, a pritom nimalo ne pretjerujem - rekao je Fico.

Operiran u bolnici

Slovački premijer nalazi se u bolnici Roosevelt u Banskoj Bistrici, gdje je operiran.

Njemačka novinska agencija dpa prenosi u četvrtak ujutro da je Fico pri svijesti nakon operacije koja je trajala nekoliko sati.

Dpa navodi da lokalni mediji nemaju nikakvih drugih novih podataka o Ficovu zdravstvenom stanju.

Ranije u srijedu navečer, prema službenim informacijama, 59-godišnjak je bio životno ugrožen. Od tada nije bilo novog saopštenja ili objašnjenja Vlade, a zamjenik premijera Tomaš Taraba je za BBC u srijedu kasno navečer rekao da više nije životno ugrožen.

- Bio sam jako šokiran ... srećom, koliko ja znam, operacija je prošla dobro - i pretpostavljam da će na kraju preživjeti ... nije u životnoj opasnosti u ovom trenutku - rekao je Taraba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.