MOTIV OSVETA

Slovački sud odlučio: Optuženi za atentat na Fica ostaje u pritvoru

Ministrica zdravlja Zuzana Dolinkova je izjavila da je zdravstveno stanje Roberta Fica stabilizirano, ali i dalje ozbiljno

Citula izvršio atentat na Ficu. AP

N. Aj.

18.5.2024

Slovački sud presudio je danas da Juraj Cintula, optužen za atentat na slovačkog premijera Roberta Fica, bude zadržan u pritvoru, izjavila je portparolka suda.

Tužilac je želio da Cintula bude iza rešetaka zbog straha da će pobjeći i da će nastaviti kriminalnu djelatnost, prenio je Tanjug pisanje portala domov.sme.sk.

Cintula, koji je pucao u slovačkog premijera u srijedu, optužen je za pokušaj ubistva s predumišljajem sa motivom osvete.

Prijeti mu kazna od 25 godina do doživotnog zatvora.

On tvrdi da nije htio da ubije premijera.

Dok je sudija odlučivao da li će se atentator naći iza rešetaka, Robert Fico se borio za život u bolnici u Banskoj Bistrici.

Fica su pogodila četiri od pet hitaca.

- Desilo se nekoliko čuda, ne mogu da nađem riječi da se zahvalim ljekarima na činjenici da se približavamo pozitivnoj prognozi - rekao je danas ministar odbrane Robert Kalinjak, dodajući da Fico još nije pobijedio.

Ministrica zdravlja Zuzana Dolinkova je izjavila da je zdravstveno stanje Roberta Fica stabilizirano, ali i dalje ozbiljno.

Prema njenim riječima, to je ocijenio ljekarski konzilijum na prijepodnevnom sastanku.

- Jučerašnja operacija, koja je trajala dva sata, doprinijela je pozitivnoj prognozi zdravlja premijera - rekla je Dolinkova.

Juraj Cintula, 71-godišnji pisac, pucao je u srijedu pet puta u Roberta Fica, poslije čega ga je policija odmah privela, a slovački premijer odmah je prebačen u bolnicu u Banskoj Bistrici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.