ISTOČNI ŠTIT

Poljska investira 2,5 milijardi dolara u granicu sa Rusijom i Bjelorusijom

Radovi započeti da bi "granice Poljske bile bezbjedne u miru, a neprobojne za neprijatelja u ratu"

Poljska se nalazi na istočnom krilu NATO saveza i Evropske unije,. Damian Lemański/Bloomberg

N. Aj.

18.5.2024

Poljska će investirati oko 2,5 milijardi dolara za potrebe ojačanja sigurnosti na svojoj granici sa Rusijom i njenom saveznicom Bjelorusijom, izjavio je u subotu poljski premijer.

Donald Tusk je naveo da je rad na projektu "Istočni štit", koji uključuje vojna utvrđenja, već započeo. Poljska se nalazi na istočnom krilu NATO saveza i Evropske unije, a Tusk je istakao da ona snosi dodatnu odgovornost za evropsku bezbjednost.

- Odlučili smo da ćemo investirati u našu bezbjednost, i prije svega, u bezbjednu istočnu granicu, nekih 10 milijardi zlota (oko 2,5 milijardi dolara) - kazao je Tusk, prenosi Radio Slobodna Evropa.

- Započinjemo veliki projekat, izgradnje bezbjedne granice, u sklopu koje će biti sistem utvrđenja i oblikovanja terena, intervencija u okolinu koje će našu granicu učiniti neprobojnom za potencijalnog neprijatelja, naveo je.

Dodao je da su radovi započeti da bi "granice Poljske bile bezbjedne u miru, a neprobojne za neprijatelja u ratu".

On se obraćao poljskim oružanim snagama u Krakovu na jugu, tokom obilježavanja 80 godina od pobjede saveznika u Bici za Monte Kasino protiv nacista, tokom Drugog svjetskog rata.

Poljska se graniči sa ruskom eksklavom u kojoj se nalazi Kalinjingrad, u dužini od oko 230 kilometara, dok je njena granica sa Bjelorusijom dugačka oko 400 kilometara.

Prethodna, desničarska poljska vlada, podigla je zid vrijedan 400 miliona dolara na granici sa Bjelorusijom, da bi zaustavila masivni priliv migranata koji je počeo da pristiže iz tog smjera 2021. godine, ali trenutna vlada koja je pro-EU smatra da granica treba biti dodatno ojačana.

Poljska je čvrst saveznik Ukrajine u njenom odbrambenom ratu protiv ruske invazije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.