KOMENTAR DANA

Ništa nije slučajno

Piše: Almasa Hadžić ([email protected])

24.6.2018

Nesportskim i primitivnim reakcijama navijača nakon preksinoćnjeg poraza svoje fudbalske reprezentacije od Švicarske, (ne)očekivano se pridružio i nemoćni, viteškom nadmetanju nedorasli, srbijanski selektor Mladen Krstajić.

Umjesto da se pogleda u ogledalo zvano selektorsko znanje i mudrost, Krstajić se u odbrani poraza svoje reprezentacije pozvao na tobožnju nepravdu prema Srbima i kao dokaze ponudio „nepravedni Hag“ i fudbalski VAR, vraćajući nas tako u vremena kad je priča o tobožnjoj ugroženosti Srba značila pozive na klanje, ubijanje, silovanje i sve ono ružno što sportu nikad nije bilo imanentno.

Stoga ne treba čuditi što su, umjesto sportskog navijanja i podrške svojim reprezentativcima, sa prsa srbijanskih navijača u Kalinjingradu u svijet odaslane slike ratnog zločinca Ratka Mladića i užasavajući povici „nož, žica, Srebrenica“, koji su, na zaprepaštenje evropske i svjetske javnosti, odjekivali bečkim ulicama.

Način na koji je Srbija doživjela poraz od Švicarske najviše govori o stanju sportskog i svakog drugog duha u ovoj državi, odnosno zabrinjavajućoj količini mržnje prema onima koji su ih svojim sportskim umijećem porazili, a riječ je o dvojici švicarskih reprezentativaca albanske nacionalnosti.

Dovoljno da se prepoznaju razlozi zbog kojih su tako glasno i histerično slavljeni zločinac Mladić i njegovo klanje po Srebrenici. Užasno!

I umjesto da demonstrira veličinu sportskog duha i onda kada gubi, selektor Krstajić, nažalost, pozivima na urotu protiv Srba na utakmici u Kalinjingradu pridružio se najprimitivnijem, ali i nedopuštenom načinu odbrane svog sportskog poraza. U tome ga je porukom srbijanskim reprezentativcima da se „podrazumijeva da švicarsku reprezentaciju ubjedljivo pobijedite“ nedvosmisleno, uoči odlaska u Rusiju, ohrabrio i sam predsjednik Srbije. Dakle, ništa nije slučajno!   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.