LIČNOST DANA

Magija je nestala

Čuveni nogometni trener dobio otkaz u Mančester junajtedu

Murinjo: Novi udarac za slavnog Portugalca. Arhiv

Piše: E. J.

20.12.2018

Sebe je prozvao Specijalni. I malo ko mu je mogao zamjeriti na aroganciji. Osvajao je titule, s Portom, Čelzijem, Interom... koji nisu mali klubovi, ali ni sama evropska nogometna krema, prkosio je velikanima.

No, ko visoko leti, obično nisko i pada, a na svojoj koži to je upravo osjetio čuveni portugalski trener Žoze Murinjo (Jose Mourinho).

Dok je bilo titula i uspjeha, sve mu se toleriralo - prgavost na klupi, svađe s igračima, bilo svojim ili suparničkim, upravama klubova, kontroverzne izjave u javnosti... Ali, čim bi nestalo magije na terenu, sve bi mu se vratilo poput bumeranga i koštalo posla.

U maju 2013. morao je napustiti Real iz Madrida, a zatim i Čelzi u decembru 2015. Najnoviji udarac stigao je prije dva dana, kada je nakon niza posrtaja dobio otkaz u Mančester junajtedu.

Murinjo je rođen 26. januara 1963. godine u Setubalu. Nakon skromne igračke karijere, posvetio se trenerskoj, u kojoj je od 2000. do danas osvojio više od 20 trofeja, među kojima dvije Lige prvaka i jednu Evropsku ligu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.