KOMENTAR DANA

Zločin i nagrada

Za zločine nad Bošnjacima Goražda, za brutalno razaranje ovoga grada do sada nije izrečena nijedna presuda

Almasa Hadžić. Avaz

Piše: Almasa Hadžić

11.2.2020

Braniteljima Goražda koji su u agresiji na BiH svojom krvlju branili grad sudovi u BiH do sada su izrekli 89 godina zatvora, jučer je s gorčinom prisutnima na obilježavanju godišnjice pogibije ratnog heroja ovog grada Ferida Dizdarevića, između ostalog, kazao Ahmet Sejdić.

Ratni komandant 1. slavne višegradske brigade podsjetio je javnost na ono što se već dugo zna, da se u procesima na raznim sudovima, kao odgovorni za tobožnje ratne zločine nad srpskim civilima na području Goražda, godinama vuče više od 20 pripadnika Armije RBiH.

Za zločine nad Bošnjacima Goražda, za brutalno razaranje ovoga grada do sada nije izrečena nijedna presuda!

I to je moguće! Moguće jer oni koji optužuju, u ime politika kojima služe, po svaku cijenu žele izjednačiti žrtvu i agresora, istinu pretvoriti u laž kako bi historijska istina jednog dana bila po mjeri ideologa i izvršilaca ratnih zločina.

Onome ko je tokom agresije čuo samo jedan TV izvještaj Mustafe Kurtovića o granatiranju Goražda i ubijanju njegovih građana, ko je u osvit mira vidio sablasni grad i izmučene Goraždane, kao što sam u decembru 1995. u društvu Roja Gatmana imala priliku, jasno je kakvom su zločinačkom iživljavanju bili izloženi. Ne samo Goraždani, već i drugi, koji su se pred najezdom Karadžićevih zločinaca sjatili u grad.

Ratni komandant Ahmet Sejdić na sudu je dokazao da nije odgovoran za ratne zločine koji su mu stavljani na teret. Nažalost, mnogi njegovi saborci, koji su se odupirali Karadžićevoj i Mladićevoj zločinačkoj kamarili, na osnovu lažnih svjedočenja takozvanih profesionalnih svjedoka već su osuđeni na dugotrajne zatvorske kazne.

Strašno je i pomisliti da bi zbog šutnje istinoljubive javnosti zločinci mogli postati heroji, a žrtve truhnuti po zatvorima.

Ahmet Sejdić je digao svoj glas, čekamo ostale.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.