KOMENTAR DANA

Korona trakavica

Javna je tajna da klubovi kriju zaražene igrače, a u Savezu se prave slijepi

Nermin Demirović. Avaz

Piše: Nermin Demirović

28.10.2020

Nije baš jednostavna borba na suzbijanju koronavirusa ni u mnogo većim sistemima nego što je, primjera radi, Nogometni savez Bosne i Hercegovine, ali zadivljujuće je pratiti koliko se u bh. kući fudbala ponašaju indolentno kada se radi o ovom problemu.

Javna je tajna da pojedini klubovi kriju zaražene igrače, ali u Savezu se drže nekog „protokola“ i van toga je sve mrtvo. Oni su pravi stručnjaci za „ne petljanje u svoj posao“, pa im niti jednom nije palo na pamet da uđu malo u suštinu stvari, pa i da ispitaju navode da ima zaraženih igrača. Zašto ne, mogli su provesti i neka iznenadna testiranja, možda i o trošku Saveza, jer stalno kao papagaji ponavljaju da je zdravlje najbitnije.

Teškom greškom ili previdom nekoga u Savezu propisali su obavezno testiranje uoči sezone, što najbolje govori o kakvim se neznalicama ili pak nesposobnjakovićima radi. Ruku na srce, ni djeca osnovnoškolskog uzrasta ne bi pomislila da je neko ko je negativan u avgustu potpuno čist i nakon nekoliko mjeseci sezone.

Korona trakavica traje, igrači se ničim izazvani „povređuju“ i ne nastupaju na utakmicama, a da nikome nije prijavljeno da su pozitivni. U ovoj priči još će budale ispasti oni koji legitimno prijave zaražene ili redovno obavljaju testiranja.

Nije ništa novo da je princip „netalasanja“ jedan od osnovnih postulata rada bh. kuće fudbala, pa i ne čudi da je kod njih sve dobro i da nema nikakvih problema. Da se niko ne zanosi, neka imena se mijenjaju uskoro u vrhu Saveza, ali teško da će se promijeniti stanje u bh. fudbalu. To je, jednostavno rečeno, jedan učmali aparat u kojem se svako brine samo za svoju stolicu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.