KOMENTAR DANA

Dolazi godina raspleta

Država će preživjeti koronavirus, ali koliko će nas preživjeti virus korupcije, nepotizma, klijentelizma i populizma koji razgrađuje sve pozitivno u državi

Tarik Lazović. Avaz

Piše: T. Lazović

31.12.2020

Malo je onih koji se neće složiti da je protekla godina, posljednja u prvom desetljeću drugog milenija, bila možda i najteža od ratnog vremena u Bosni i Hercegovini. Pandemija koja je promijenila svijet snažno je pogodila i našu zemlju.  

Mnogi su izgubili najmilije, hiljade su se sedmicama borile za život s opakim virusom, drugi su zbrajali milionske ekonomske štete, dok smo svi zajedno iz temelja mijenjali stil života strahujući od još do kraja nerasvijetljenih posljedica nezapamćene pandemije.

Da nevolja ne dolazi sama, nagovijestile su bh. vlasti koje su svojim potezima i neradom, uglavnom, otežale iskušenje s kojim smo se svi suočili. Prvi val pandemije je, nekim čudom, a ponajviše disciplinom i predanošću građana te snažnim i odlučnim mjerama tadašnjeg državnog koordinacionog tijela, u prvim sedmicama uspješno odbijen i savladan.

No, nakon toga je krenuo pad, sraman i poguban lov u mutnom, a osim velikog broja zaraženih, BiH je do kraja godine došla i u evropski vrh po smrtnosti od koronavirusa. Država će, uprkos teškim posljedicama, preživjeti koronavirus, ali sve snažnija je bojazan da će virus korupcije, nepotizma, klijentelizma i populizma nastaviti razgrađivati sve ono na čime bi trebao da počiva život normalnog čovjeka u normalnoj državi. Pandemija je iznjedrila i najbolje i najgore od nas.

Miralem Šabić iz Konjica dobrovoljno je, u jeku pandemije, dostavljao kisik bolnicama i izolatorijima za najteže oboljele. Za to vrijeme, sudeći prema jučer potvrđenoj optužnici, premijer FBiH Fadil Novalić je s „odabranom ekipom“ nabavljao beskorisne respiratore za 10,5 miliona maraka od firme koja se bavi uzgojem malina.

Godina pred nama, čini se, mogla bi donijeti početak raspleta, ne samo borbe s koronavirusom nego i s korumpiranim i nesposobnim bh. vlastima, lošim i nefunkcionalnim sistemom i separatističkim opstrukcijama. Nekoliko događaja, poput dolaska Džoa Bajdena (Joe Biden) u Bijelu kuću, početka procesa poput ovog s „Respiratorima“, slabljenja ruskog utjecaja i novih planova za jačanje NATO i EU perspektive, daju nadu da će 2021. biti bolja. Znajući kakva je bila 2020. - to, zasigurno, neće biti teško.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.