LIČNOST DANA

Nenad Marković: Razbio Fenerbahče

Nakon igračke, uspješna trenerska karijera

Marković: Velika pobjeda. Agencije

D. H.

1.2.2021

Gazijantep na čijoj klupi sjedi legendarni bh. košarkaš Nenad Marković napravio je veliko iznenađenje. Nenini izabranici su u Istanbulu savladali favorizirani Fenerbahče. Nakon produžetka bilo je 102:97. 

Markovićeva ekipa vodila je cijelim tokom utakmice. U prvom dijelu su imali i 15 poena razlike, ali su domaći stigli do poravnanja, a u finišu utakmice čak su i poveli. Gazijantep je odgovorio, pa je uslijedio produžetak nakon kojeg je Markovićev tim slavio protiv ekipe koju predvodi Igor Kokoškov, inače selektor Srbije. Gazijantep je trenutno plasiran na sedmo mjesto turske lige.

Nakon uspješne igračke karijere u kojoj je našoj zemlji donio neke od najvećih košarkaških slavlja u historiji, poput onih legendarnih pobjeda nad Hrvatskom i Litvanijom, Marković nastavlja i s uspješnom trenerskom karijerom. 

Marković je i do sada bilježio odlične rezultate u Turskoj, kao trener Karšijake i Trabzona. S druge strane, sa španskom ekipom Tenerife prije dvije godine osvojio je Interkontinentalni kup FIBA-e.

Gdje god da je radio, napravio je pomake, počevši od sarajevske Bosne i grčkog Panionisa, koji je odveo do kvalifikacija za Euroligu. Uspješnu trenersku karijeru gradio je korak po korak.

Nenad Marković rođen je 6. juna 1968. godine u Doboju. Košarkašku karijeru počeo je u ilidžanskom Igmanu, nakon čega su ga zapazili skauti sarajevske Bosne. Nakon Bosne, igrao je u brojnim evropskim klubovima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.