KOMENTAR DANA

Bosanski sendvič

Obični građani moraju shvatiti da stvarnu moć u državi posjeduje narod, a ne političari

Masovni protesti naišli su na oštre osude vlastodržaca koji su građane optužili za rušenje državnih institucija. Arhiv

Erdin Halimic
Piše: Erdin Halimić

26.2.2021

Grupa međunarodnih stručnjaka osmislila je novi model djelovanja međunarodne zajednice u BiH i nazvali su ga „sendvič model“.

Osnovna promjena u pristupu međunarodne zajednice je u insistiranju na djelovanju građana BiH koji bi, zajedno s međunarodnom zajednicom, trebali vršiti pritisak na vlastodršce. Obični građani moraju shvatiti da stvarnu moć u državi posjeduje narod, a ne političari. Tek kad se to desi, moguće je očekivati da „sendvič model“ uspije.

Ukoliko želimo bolje svojoj djeci, moramo izgraditi stav, a bili smo na tom putu prije sedam godina, kad se u BiH prolomilo nezadovoljstvo kroz masovne demonstracije.

Tad su masovni protesti i njihove posljedice naišli na oštre osude vlastodržaca koji su građane optužili za rušenje državnih institucija, ustavnog poretka i same države. Međutim, s distance od sedam godina vidi se da je to bio politički spin, a kako bi se kod patriota izazvao osjećaj izdaje i kako bi odustali od demonstracija. Čuli smo optužbe da to nije evropski način, da to nije u tradiciji civilizirane Evrope.

Ali i to je bila laž. Dokaz toga su civilizirani Evropljani - Francuzi. Poznati su oni po tome da na bilo koju odluku vlasti koja je usmjerena protiv naroda odgovaraju masovnim demonstracijama, koje su vrlo često i nasilne.

Međutim, naši vlastodršci koriste matricu poznatog autoritativnog vladara Rusije Vladimira Putina, koji je nedavno, putem malih ekrana, uvjeravao građane da ne trebaju izlaziti na ulice i da ne smiju dopustiti da ulice Moskve liče na ulice Pariza nakon demonstracija.

Dakle, na građanima BiH je da odgovore na pitanje hoće li da budu kao Rusija ili Francuska. Pametnima izbor i nije težak. Kultura masovnih i nenasilnih demonstracija kao metoda pritiska na vlast mora postati dio bh. duha, a poznati bosanski inat mora proraditi na dobrobit budućih generacija. Kad naučimo ovu lekciju, neće nam ni trebati „sendvič“ model i predstavnici međunarodne zajednice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.