LIČNOST DANA

Džonkel Džons: Istinski vođa bh. tima

Naturalizirana košarkašica s Bahama prvo je ime ženske reprezentacije BiH

Džons: Veliki rezultati u dresu naše reprezentacije. Avaz

Piše: N. D.

19.6.2021

Bilo je u našoj košarci naturaliziranih sportista. Kao i u većini evropskih reprezentacija, i naše košarkaške selekcije koriste mogućnost da imaju “jednog stranca”, ali uglavnom su te epizode bile manje uspješne.

Međutim, ovog puta priča je potpuno suprotna. Bosna i Hercegovina u svom dresu ima Džonkel Džons (Jonqeul Jones), sjajnu košarkašicu koja igra u WNBA ligi, ali i Euroligi za košarkašice. Očigledni preduvjeti za mnogo umora, pomanjkanje entuzijazma kada se igra za državu čiji se pasoš uzme da bi se postalo Evropljanin, ali u njenom slučaju stvari se odvijaju potpuno suprotno.

Džons briljira na parketu u prva dva ogleda Evropskog prvenstva, ali svi koji poznaju stanje u reprezentaciji reći će da se ona savršeno uklopila u tim, da ne traži bilo kakve privilegije i da se ponaša kao da igra u reprezentaciji države u kojoj je rođena.

Dodatak priči je činjenica da ona ima još mnogo toga dati košarci, pa se očekuje da će i u budućnosti uveseljavati navijače BiH.

Džons je rođena 5. januara 1994. godine na Bahamima. U WNBA ligi nosi dres Konektikata, a kada je tamo prvenstvena pauza, igra najjače evropsko takmičenje za ruski Ekaterinburg

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.