LIČNOST DANA

Džonkel Džons: Vanserijski kvalitet

Dominantna tokom kompletnog turnira, upisala šest puta dabl-dabl učinak

Džons: Glavna kandidatkinja za MVP WNBA lige, ali i Eurobasketa. Avaz

Piše: Er. B.

27.6.2021

U odlučujućoj utakmici za poredak na Eurobasketu te plasman na kvalifikacioni turnir za Svjetsko prvenstvo Džonkel Džons (Jonquel Jones) vodila je žensku košarkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine do pobjede protiv Švedske (82:63) s 34 poena, 19 skokova i četiri asistencije.

Džons je bila dominantna košarkašica kompletnog turnira, upisavši šest puta dabl-dabl učinak s prosjekom od 24,3 poena, 16,8 skokova, tri asistencije i 1,5 blokada u 36,3 minute po utakmici.

Uz vanserijski kvalitet, koji je praktično čudom u naš tim privukao selektor Goran Lojo, ništa manje nije bitno i to da je Džons karakterna osoba, što je potvrdila dolaskom na Evropsko prvenstvo usred WNBA sezone. Naprimjer, upravo Šveđanke nisu na svojoj strani imale najbolju igračicu Amandu Zahui, koja je ostala igrati WNBA. Nadamo se da ćemo Džons imati i u februaru 2022. godine na kvalifikacionom turniru za Svjetsko prvenstvo u Sidneju (Australija).


Džonkel Džons je rođena 5. januara 1994. godine u Friportu na Bahamima. Visoka je 198 centimetara i igra na pozicijama centra i krilnog centra. Od 2016. kao profi košarkašica nastupa za Konektikat San. Tekuće sezone glavna je kandidatkinja za MVP (najkorisniju igračicu) WNBA lige, ali i Eurobasketa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.