LIČNOST DANA

Jusuf Nurkić: Veliko srce bosanskog diva

Želio kupiti vakcine protiv koronavirusa za stanovnike svoje domovine

Nurkić: Pomaže kad god mu se ukaže prilika. Arhiv

Piše: Al. B.

17.7.2021

Košarka je bila u drugom planu dok je veliki Bosanac i Hercegovac, igrač Portland Treil Blejzersa, pokušavao pronaći način da stanovnicima svoje domovine osigura vakcine. Razočaran zbog činjenice da BiH nema dovoljno vakcina protiv koronavirusa, zbog velikog broja preminulih, među kojima su i članovi njegove porodice, Jusuf Nurkić želio je kupiti potrebne količine.

Urađeni su finansijski plan, način dostave, ali su se na tom putu, kao nezaobilazna prepreka, pojavili američki zakoni koji ne dozvoljavaju prodaju vakcina izvan SAD, sve dok svi stanovnici te zemlje ne budu vakcinisani.

Možda na prvi pogled, pa i zbog nadimka Bosanska zvijer, slavni bh. košarkaš i ne djeluje tako, ali iza cijelog niza njegovih poteza, izjava i djela, o kojima se malo zna, stoji ljubav prema domovini. Uporedo s vlastitim iskušenjima i povredom, Nurkić pomno prati situaciju u BiH i nastoji pomoći kad god mu se ukaže prilika. Ove godine osnovao je Fondaciju za podršku mladima, pomogao Domu zdravlja u Tuzli, promovirao piramide u Visokom, zlatnoj Lani pomogao da prebrodi povredu i stigne do medalja na Svjetskom juniorskom prvenstvu...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.