KOMENTAR DANA

Rudarska baklja

Odrođena vlast i njima bliska svita više i nisu u stanju razumjeti kako izgleda agonija preživljavanja od mizernih primanja

Sa protesta rudara. Armin Durgut / Pixsell

Piše: Alen Bajramović

24.11.2021

Godinama paralizirani borbom da prežive i represivnim mjerama nakon ranijih protesta ili zabrinuti da može i gore ako zapuca, građani ove zemlje ponovo se bude. Simbolično, 101 godinu nakon pobune rudara “Kreke” protiv nasilja tadašnjeg sistema u mjestu Husino kod Tuzle novu Husinsku bunu jučer su ponovo pokrenuli rudari ispred zgrade Vlade FBiH.

Svaka vlast koja dočeka da na ulice iz svojih jama izađu ljudi koji simboliziraju teškim radom pošteno zarađeni novac ne treba očekivati da će potrajati.

A rudari su na ulicama zbog novih pravilnika prema kojima bi osnovna plaća kopača u jami sa 850 trebala biti smanjena na 570 KM. Rudnici posluju u Koncernu “Elektroprivrede BiH”, u kojoj je najviša plaća, prema podacima iz revizorskog izvještaja za prošlu godinu, iznosila 4.785 KM.

Godinama upozoravamo da društvo zasnovano na nepravdi, s tolikim jazom između političke i političkim linijama stvorene klase, s jedne, i siromašne armije ostalih, s druge strane, ne može dugo trajati. Taj jaz postaje dublji, pa se sa silnim teretom poskupljenja svega do čega im pogled seže danas suočavaju radnici, penzioneri, a za nezaposlene niko ne zna ni kako su još uopće živi.

Odrođena vlast i njima bliska svita više i nisu u stanju razumjeti kako izgleda agonija preživljavanja od mizernih primanja, pa građane uvjeravaju da je sve bolje nego što oni vide, dok i novim porezima ruke nastoje zavući dublje u njihove džepove, u kojima više nema ni za kifle.

Za ono što trenutno rade, bh. političarima potrebni su češalj, skupo odijelo i nekoliko kamera, ali ne shvate li da su BiH potrebne temeljite reforme odmah, protesti rudara neće biti posljednji pred bh. institucijama. Boreći se za i protiv podjele na entitete, oni ne žele da shvate da smo podijeljeni na site i gladne te da bi 101 rudarska baklja mogla zapaliti cijelu državu. I da će ih, ako ima pravde pa da je k'o kliker, stići suze rudara Almira iz Mramora kod Tuzle.   


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.