LIČNOST SEDMICE

Ivan Dodig: Hercegovac "pokorio" Australiju

U paru s Kristinom Mladenović osvojio prvi gren slem sezone

Dodig: Četvrti trofej u konkurenciji mješovitih parova. AVAZ

Piše: A. V.

30.1.2022

Ovogodišnji naslov Australijan opena u konkurenciji mješovitih parova pripao je Hercegovcu Ivanu Dodigu i Francuskinji Kristini Mladenović.


Šesti slem

Oni su u finalu, odigranom u petak, savladali australsku kombinaciju Džejmi Furlis (Jaimee Fourlis) – Džejson Kubler (Jason) sa 6:3, 6:4 nakon 77 minuta igre.

Ivan i Kristina prvi put su zaigrali zajedno i s pet vezanih pobjeda stigli do samog kraja.

Ivan Dodig rođen je 2. januara 1985. godine u Međugorju. Od 2004. do 2008. godine nastupao je pod zastavom BiH, a od 2008. brani boje Hrvatske.

Australijan open bio mu je ukupno šesti osvojeni gren slem, četvrti u konkurenciji mješovitih parova te drugi u Melburn Parku, gdje je prošle godine slavio u muškim parovima sa Slovakom Filipom Polašekom.


Garos i Vimbldon

U mješovitim parovima Dodig je prva tri naslova osvojio s Tajvankom Latišom Čan (Latisha Chan), s kojom je dvaput bio pobjednik na Rolan Garosu (2018. i 2019.), a jednom na Vimbldonu (2019.).

Osim Australijan opena prošle godine, u muškim parovima osvojio je i Rolan Garos (2015.), zajedno s Brazilcem Marselom Melom (Marcelo).

Hrvatskoj je na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine donio srebro u muškim parovima.




Ž6 = Bosanski korijeni

Mladenović je treći put trijumfirala u mješovitim parovima, a ima još pet gren slem trofeja u ženskim parovima.

Na Australijan openu je četvrti put proglašena pobjednicom, nakon što je 2014. slavila u miksu s Kanađaninom Danijelom Nestorom (Daniel), a 2018. i 2020. osvojila je turnire ženskih parova s Mađaricom Timeom Babos.

Iako je rođena Francuskinja, Mladenović, kada je u pitanju porijeklo, ima sličnu priču kao i Dodig, s obzirom na to da su joj majka Dženita Helić, bivša srbijanska odbojkaška reprezentativka bosanskih korijena, a otac Dragan Mladenović, nekadašnji jugoslavenski reprezentativac u rukometu iz Pirota.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.