KOMENTAR DANA

Kako preživjeti

Bh. zvaničnici ne žele se ni privremeno odreći poreza i akciza, a ne čuju ni poziv da se otkažu javne nabavke bez kojih možemo

Bh. zvaničnici ne žele se ni privremeno odreći poreza i akciza. Ilustracija

Piše: Alen Bajramović

11.4.2022

Ljuti politički protivnici u Srbiji Aleksandar Vučić i Dragan Đilas danas planiraju sastanak na kojem će pokušati naći rješenje komplicirane postizborne situacije u Beogradu, a vjeruje se da će lideri dvije suprotstavljene partije razgovarati i o raskrsnici pred kojom se danas nalazi Srbija.

Na stranu sada hoće li dosadašnje političke razlike biti nesavladiva prepreka da ljuti protivnici u teškim vremenima zauzmu isti stav, ali odgovorni političari moraju tražiti i traže rješenja, zanemarujući vlastitu sujetu i reakcije i u vlastitom biračkom tijelu.

BiH se, također, suočava s brojnim problemima. Oni postizborni traju već tri i po godine, u hodu ih se nakupilo još sijaset, a posljednjih mjeseci rat u Ukrajini i njegove posljedice donijeli su i nove. Rješenja onih sigurnosnih su u što bržem stjecanju statusa kandidata za članstvo u EU te ubrzanom prijemu naše zemlje u NATO, ali pojačanu političku aktivnost na tom planu ne vidimo ni unutar BiH, ali ni u Vašingtonu, Briselu, Berlinu, Londonu, gdje nema posjeta ni inicijative bh. zvaničnika i diplomata.

   

Alen Bajramović. Avaz

Usljed pojačanog angažmana EUFOR-a i poruka iz NATO-a da će podržati BiH, pasivnost odgovornih, sigurnosni izazovi, telefonske i druge veze Banje Luke i Moskve trenutno su u drugom planu. Zbog ekonomskih posljedica agresije na Ukrajinu pitanje kako preživjeti sada se čini aktuelnijim, ali za aktuelnu vlast podjednako nerješivim poput svih ostalih.

Dok se s cijenama građani jedva nose, a preporuke ekonomskih stručnjaka i dalje odlaze uzrak, danas, jasnije nego ikada, svjedočimo nebrizi, lijenosti i nekompetentnosti bh. političara.

Bh. zvaničnici ne žele se ni privremeno odreći poreza i akciza, a ne čuju ni poziv da se, barem dok trenutnoj drami ne naslutimo kraj, otkažu sve javne nabavke bez kojih možemo do naredne godine. Desetine miliona maraka odnose se na njihove automobile, kabinete i nezasluženi luksuz u kojem uživaju. Sve veći jaz između mjesečnih primanja i realnih potreba građana sa skromnim povećanjima penzija, boračkih primanja i plaća - a i na njih se mora sačekati - bit će teško prevazići.        

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.