LIČNOST DANA

Ćavi Ernandes: Nedorastao zadatku

S Barcelonom ispao u grupnoj fazi Lige prvaka

Ćavi: Nije se pokazao u trenerskom poslu. Twitter

Piše: A. V.

28.10.2022

Ćavi Ernandes (Xavi Hernandez) svojevremeno je slovio za jednog od najboljih svjetskih veznjaka, a s Barcelonom je osvojio sve što se moglo osvojiti. No, kao trener se nije pokazao.

Legendarni fudbaler je u novembru prošle godine dobio priliku da s klupe vodi svoj matični klub, nakon što je prethodno radio u katarskom Al Sadu.

Došao je u vrlo nezahvalnom trenutku, kada je klub prolazio kroz težak period i proces finansijske stabilizacije, pa mu sezonu bez trofeja na kraju niko nije lično zamjerio.

Katalonski klub je u međuvremenu stao na noge, a proteklog ljeta je na pojačanja spiskao više od 150 miliona eura. Na Kamp Nou je stiglo nekoliko zvučnih imena, uključujući Roberta Levandovskog (Lewandowski), klub je pred sebe postavio visoke ciljeve, ali je vrlo rano doživio veliko razočaranje. Barcelona je ispala u grupnoj fazi Lige prvaka, čime je Ćavi pokazao da je apsolutno nedorastao zadatku.

Ćavi Ernandes rođen je 25. januara 1980. godine u Terasi. Dijete je Barcelone, u kojoj je za prvi tim igrao 18 godina i na drugom je mjestu klupske liste prema broju nastupa (779). Osvojio je ukupno 25 trofeja, a karijeru je završio 2015. godine u Al Sadu, gdje je započeo svoj trenerski put.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.