LIČNOST DANA

Žerard Pike: Suze na oproštaju legende

Za Barcelonu odigrao 768 utakmica, dao 68 golova i osvojio 36 trofeja

Oproštaj Žerarda Pikea. JOAN MONFORT / AP

Piše: G. Š.

7.11.2022

Igrala se 85. minuta susreta Barcelona – Almeria i onda je krenuo izljev emocija.

Legendarni defanzivac španskog nogometnog giganta Barcelone, 35-godišnji Žerard Pike (Gerard Pique) u subotu je odigrao svoju posljednju utakmicu na Kamp Nouu. Navijači su se oprostili od igrača koji je dugo bio jedan od simbola katalonskog giganta.

Igrače je dočekalo divovsko platno na kojem je pisalo “Sempr3”, što je kombinacija Pikeovog broja na dresu i riječi “zauvijek”. Također su na teren svi igrači Barcelone izašli u dresovima na kojima je pisalo “Pike”.

U toj 85. minuti cijeli je stadion ustao i pljeskao Barcinom kapitenu, a pljesku su se pridružili i igrači Almerije. Pike je navijačima uzvratio pljeskom, mahao im i poslao poljubac. Na kraju je još izgrlio i bivšeg saigrača, sad Barcinog trenera Čavija (Xavi). 

Koliko je za njega oproštaj od Barce emotivan, Pike je pokazao nakon utakmice, kada se rasplakao tokom oproštajnog govora.

Pike je dijete Barcelone, ali do zvjezdanog statusa morao je doći zaobilaznim putem, od Zaragoze, preko Mančester junajteda. U Barcelonu se vratio 2008. godine i otad je za nju odigrao 768 utakmica, zabio 68 golova i osvojio 36 trofeja. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.