LIČNOST DANA

Novak Đoković: Dominacija!

Srbijanac se vratio na prvo mjesto ATP liste

Đoković je osvojio ukupno 10 trofeja u Melburnu. Twitter

30.1.2023

Novak Đoković ponovo je šampion Australijan opena u Melburnu. Ukupno deseti put, iako je rekorder bio i do sada...

Stefanos Cicipas (Tsitsipas) ni jučer nije imao rješenje za njega u finalu prvog gren slema sezone – 3:0 (6:3, 7:6, 7:6) za dva sata i 55 minuta igre. Đoković je tako vezao deset pobjeda nad 11 godina mlađim Grkom za desetu krunu u Melburnu i 22. gren slem titulu u karijeri. 

Srbijanac je sada rame uz rame s Rafaelom Nadalom po broju najvećih trofeja, ali po svim ostalim segmentima teniske igre ga je nadmašio. Jučerašnja pobjeda u Melburnu vratila je Đokovića na prvo mjesto ATP liste, po čemu je i sada uvjerljivi rekorder... Đoković je rekorder i po novcu zarađenom od osvojenih turnira. Do sada je inkasirao 161.975.000 dolara. I po tome je bolji od Nadala, koji je do sada zaradio 131.340.000 dolara.

Kada su u pitanju gren slemovi, Đoković je rekorder po broju odigranih finala. Jučer se 33. put u karijeri borio za jedan od četiri najveća teniska trofeja, dok je Švicarac Rodžer Federer (Roger) otišao u penziju s 31. borbom za trofej, a Nadal je na njih 30.

Novi pehar u kolekciji pomjerio je Đokovića za jedno mjesto na vječnoj listi osvajača turnira. Trenutno je treći sa 93 osvojena teniska takmičenja, ispred Nadala, koji ima 92 pehara. Drugoplasirani Federer ima 103 trofeja, a rekorder Džimi Konors (Jimmy Connors) 109.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.