LIČNOST DANA

Serhio Ljulj: Najbolji kad je najteže

U završnici, kada je pritisak bio ogroman, svaki potez u fokusu, a strah od greške nikad veći, Španac je bio hladan kao špricer

Ljulj: S Realom postao prvak Evrope. Printscreen

23.5.2023

Košarkaši Real Madrida postali su novi prvaci Evrope. „Kraljevi“ su u finalu nakon neizvjesne završnice savladali Olimpijakos (79:78) i okitili se novom titulom osvajača Eurolige. Realu je to rekordni 11. naslov prvaka Evrope.

Ipak, ništa ne bi bilo moguće bez prekaljenog Serhija Ljulja (Sergio Llull), koji je još jednom pokazao da je najbolji kada je najteže.

U ludoj završnici, kada je pritisak bio ogroman, svaki potez u fokusu, a strah od greške nikad veći - Ljulj je bio hladan kao špricer.

Preuzeo je odgovornost kada su svima bile teške ruke. Uzeo je loptu, namjestio se i pogodio. Iako se gledaocima pored malih ekrana to činilo kao jednostavan koš, ono što je Ljulj pogodio nije bilo nimalo lako, nego je Španac genije.

Pogodio je na desetine sličnih poena i donio Realu i španskoj reprezentaciji mnogo pobjeda poenima u posljednjim sekundama meča.

Ono što je naročito zanimljivo jeste to da mu je taj koš na tri sekunde do kraja meča bio i jedini u finalu protiv Olimpijakosa.

Kada se sjetimo da je Ljulj i zakuhao haos protiv Partizana, što je bila situacija koja je okrenula četvrtfinalnu seriju u korist „Kraljeva“, dolazimo do zaključka da je iskusni Ljulj zapravo bio krucijalan u Realovom pohodu na evropski tron.

Ljulj je rođen 15. novembra 1987. godine u Menorki. Karijeru je počeo u Manresi, a od 2007. je član Real Madrida. On je 2009. izašao na NBA draft, a Denver ga je odabrao u drugoj rundi. Osvojio je mnoge trofeje i individualne nagrade, a za potpunu kolekciju mu nedostaje olimpijsko zlato.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.