LIČNOST SEDMICE

Hoze Luis Mendilibar: Heroj u trenirci

Došao je spasiti Sevilju od sramotnog ispadanja, a uspio je donijeti evropski trofej

Mendilibar: Idealno rješenje. AP

4.6.2023

Sevilja se našla u neugodnoj situaciji krajem marta. Borba za opstanak je, prije svega, nepoznato područje za ekipu koja se redovno bori za vrh španskog i kontinentalnog fudbala. U grupnom napadu panike Andalužani su odlučili otpustiti Horhea Sampaolija (Jorge). 

Bez glamura

Rješenje su vidjeli u treneru koji to ne bi trebao biti. Hoze Luis Mendilibar (José) došao je, igrom slučaja, na klupu. Glavni razlog je bio taj što niko nije htio biti trener koji je ovog velikana odveo u propast i popularnu Segundu.

Međutim, on je upravo ono što je trebalo Sevilji. Čovjek bez trunke glamura i sofisticiranih sistema. Navikao ekipe vaditi iz živog pijeska i bez umjetnih govora kako bi pripremio ekipu za rat. Za njega je fudbal nešto jednostavno, a to je najteže postići.

Mendilibar je sve suprotno od modernog fudbala. Dok se njegove kolege „laktaju“ kako bi se pojavili ispred kamera u nekom skupom odijelu, Bask je, kako španski novinari vole reći, čovjek iz komšiluka kojeg sretnete u trenirci kada ide u nedjelju po hljeb.

Sve zasluge

Hoze Luis, „čovjek iz komšiluka“, poveo je ekipu preko dva velikana evropskog fudbala – Mančester junajteda (5:2) i Juventusa (3:2) do finala. Tamo ga je čekao Žoze Murinjo (Jose Mourinho), majstor provokacije i taktike. 

Nije mogao prodrijeti Portugalac do njega, ipak su Baskijci malo tvrđi od toga. Sevilja i Roma su nakon 120 minuta igrali 1:1, a Andalužani su imali čelične živce za vrijeme šutiranja jedanaesteraca i uspjeli su podići sedmi trofej Evropske lige u posljednjih 17 godina.

I da nisu uspjeli slaviti i izboriti plasman u Ligu prvaka, nalaze se na samo bod od evropskih takmičenja kolo pred kraj La Lige. Sve zasluge, naravno, idu heroju u trenirci.

Drugi trofej

Hoze Luis Mendilibar je trener koji nije previše poznat ljubiteljima fudbala izvan Španije. Do osvajanja trofeja sa Seviljom u karijeri je osvojio samo jedan, i to trofej za osvajanje španske Segunde u Valjadolidu davne 2007. godine. 

Posljednju utakmicu u evropskim takmičenjima je igrao još ranije, 2005. godine, kada je kao trener Atletik Bilbaa vodio baskijsku ekipu protiv Kluža u davno zaboravljenom Intertoto kupu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.