LIČNOST DANA

Novak Đoković: Najveći svih vremena

Srbijanski teniser uspio osvojiti 23. gren slem u karijeri

Đoković: Prvak Rolan Garosa. AP

13.6.2023

Novak Đoković je na minulom Rolan Garosu pokazao još jednom zašto je najbolji teniser svih vremena. U finalu je slavio protiv norveškog tenisera Kaspera Ruda (Casper Ruud) rezultatom 3:0 u setovima i tako postao rekorder po broju osvojenih Gren slem turnira, osvojivši svoju 23. u karijeri. Iza sebe je ostavio svoje vječne rivale Rafaela Nadala (22) i Rodžera Federera (Roger, 20).

Novaku je ovo bio treći put u karijeri da osvaja Gren slem u Parizu. Bilo mu je teško kroz karijeru da se izbori za naslov na Rolan Garosu pored najvećeg rivala Rafaela Nadala, koji je u Francuskoj slavio čak 14 puta.

Pored tri titule Rolan Garosa, Đoković je bio prvak Australijan opena 10, Vimbldona sedam, a US Opena tri puta.

Pobjeda na stadionu „Filip Šatrije“ donijela mu je i povratak na prvu poziciju ATP liste, te je tako započeo svoju 388. sedmicu kao najbolje rangirani teniser svijeta. To je samo još jedan od mnogobrojnih rekorda koje je Đoković postavio.

Dugotrajnost, sposobnost za osvajanje na svim terenima, hladnokrvna dominacija su ono što ga doista čini najvećim svih vremena kada je tzv. bijeli sport u pitanju. I ako je bilo pitanja o tome ko je najbolji kojeg smo gledali, sada je jasno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.