LIČNSOT DANA

Marko Marić: Zlatna odbrana

Kod četiri penala je bio blizu, a onda je odbranio odlučujući

Marić: Zaustavio Gazarijana. Twitter

20.7.2023

Fudbaleri Zrinjskog ostvarili su historijski plasman i prvi put se plasirali u 2. pretkolo kvalifikacija za Ligu prvaka. „Plemići“ su nakon drame i penala eliminirali armenski Urartu.

Izabranici Krunoslava Rendulića su od gotovog napravili veresiju, pa su se pred svojim navijačima doveli u neugodnu situaciju. Međutim, bili su dovoljno kvalitetni da na kraju prođu dalje. Kažu da su penali lutrija. Naravno, treba sreće, ali penali su znanje.

U pravog junaka Zrinjskog izrastao je golman Marko Marić. „Plemići“ su nakon promašaja Damira Zlomislića bili na pragu ispadanja, ali se onda sve okrenulo u njihovu korist. Armenci su prvo pogodili prečku, a onda ih je „zaledio“ Marić, koji je u petoj seriji zaustavio šut Armana Gazarijana (Ghazaryan), a potom je Hrvoje Barišić lansirao Zrinjski u narednu rundu.

Marić je kod svakog penala protivničke ekipe bio „na lopti“, ali nije uspio zaustaviti nijedan šut, sve do onog odlučujućeg. Zlatna odbrana Marića bila je vrijedna historijskog plasmana Zrinjskog u narednu rundu kvalifikacija za najjače evropsko klupsko takmičenje.

Marko Marić rođen je 3. januara 1996. u Beču. Karijeru je počeo u bečkom Rapidu, potom je bio član Hofenhajma, Lehije Gdanska, Hanovera, Lilestroma, Hjuston Dinama, Atromitosa, a u Zrinjski je stigao ljetos. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.