LIČNOST DANA

Gordon Herbert: Na krovu svijeta

Prepoznao je potencijal tima koji se dizao iz pepela i odveo ga do titule Mundobasketa

Herbert: Napravio sjajan posao. Twitter

12.9.2023

Gordon Herbert je ispisao historiju. Zauvijek će biti upamćen kao selektor koji je vodio Nijemce do njihove prve titule košarkaškog prvaka svijeta.

Kada je, prije dvije godine, dobio posao selektora Njemačke, vjerovatno nije ni sanjao da će pokoriti svijet. Imao je i pravu „bombu“ u svlačionici – Denisa Šredera (Dennis Schroder), ali je pažljivo rukovao njome i iskoristio je kao svoje najjače oružje.

Godine rada i truda su se isplatile. Lijepo je uklopio igrače u jednu skladnu cjelinu koja je na Mundobasketu došla do titule bez ijednog poraza.

- Otkako su mi se djeca rodila, ovo je druga najljepša situacija u mom životu - rekao je Herbert novinarima nakon što je poslije utakmice „pobjegao“ s parketa i zaplakao u tunelu dvorane.

Nijemci su imali strmoglav pad nakon što se povukao Dirk Novicki (Nowitzki) 2016., ali su ustali iz pepela, a važan dio naleta bio je Herbert, koji je prepoznao potencijal ekipe.

Gordon Herbert rođen je 16. februara 1959. godine u Kanadi. Od igračkih uspjeha ističe se četvrto mjesto s Kanadom na Ljetnim olimpijskim igrama 1984. godine. Na putu do bronze ga je zaustavila Jugoslavija.

Igračku karijeru je završio 1994. i odmah započeo trenersku. Ima trofeje sa Skajlajners Frankfurtom, Ortezom i Espun Honkom u Njemačkoj, Francuskoj i Finskoj, s Frankfurtom je 2016. osvojio FIBA Kup Evrope. Bio je i asistent u Toronto Raptorsu u sezoni 2008./2009., a sada je prvak svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.