LIČNOST DANA

Ivan Provedel: Golman golgeter

Do 15. bio napadač, a onda stao među stative

Provedel: Spasio Lacio poraza od Atletika. AP

21.9.2023

Lacio je bio pred porazom na otvaranju nove sezone Lige prvaka. Atletiko je vodio sve do 95. minute, a onda se ukazao iznenadni heroj – Ivan Provedel, golman Rimljana koji je glavom postigao gol i spasio svoj tim.

Provedel je postao tek četvrti golman koji se uspio upisati u strijelce u historiji Lige prvaka. Međutim, nije slučajno da se Provedel ovako dobro snašao pred protivničkim golom.

Naime, on je karijeru zapravo počeo kao napadač. Do 15. godine je igrao u vrhu napada. Predvodio je napad Pordenoneove akademije, a tokom sezone 2008./2009. je postigao čak 27 golova.

No, po završetku sezone je odlučio da, umjesto šutiranja, brani gol. Prije Lacija je branio za Speciju, Empoli, Kijevo i Modenu, a golmansku afirmaciju imao je u omladinskom pogonu Udinezea, u koji je stigao iz Pordenoneove akademije.

On je dijete Italijana Venancija i Ruskinje Elene, koja je predavala engleski jezik u Moskvi. Zanimljivo je da su njegovi djed i baka živjeli u blizini kuće legendarnog ruskog golmana Lava Jašina, a djed mu je čak i služio u sovjetskoj vojsci s legendarnim golmanom. Zanimljiv život iznenadnog heroja rimskih „nebesko-plavih“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.