LIČNOST DANA

Erik Ten Hag: Kuda idu "Đavoli"

Klub obara negativne rekorde, a Nizozemac tvrdoglavo odbija priznati grešku

Ten Hag: Užasan start sezone. AP

5.10.2023

Došao je kao dugoročno rješenje, „novi Aleks Ferguson“, a ispostavlja se kao veliki promašaj, još jedan u nizu čelnika Mančester junajteda. Pogađate, riječ je o Eriku Ten Hagu, nizozemskom treneru koji s Junajtedom obara negativne rekorde, a previše je tvrdoglav da prizna svoju grešku.

Mnogo je toga što navijači „Crvenih đavola“ zamjeraju Ten Hagu. Prvo je zakuhao s legendom kluba Kristijanom Ronaldom (Cristiano). Nije bilo ni Portugalčevo „maslo za ramazana“, ali je ostavio dubok trag na Old Trafordu, onakav kakav Ten Hag sigurno neće.

Ronaldo je papire o otkazu „izboksovao“ šokantnim intervjuom na kojem je kritizirao upravu i trenera Junajteda. Nešto što nije trebao, nije to način, ali je bio u pravu za sve ono što je rekao. „Đavola“ se više niko ne boji, nisu više u vrhu evropskog i svjetskog fudbala. Od odlaska Fergusona krenuo je sunovrat koji nije uspio zaustaviti ni Žoze Murinjo (Jose Mourinho), a čini se da s Ten Hagom kola idu još brže nizbrdo.

Zakuhao je i sa skupo plaćenim Džejdonom Sančom (Jadon Sancho), a vjerovatno jedini potez koji je naišao na odobravanje navijača je ostavljanje Herija Megvajera (Harry Maguire) na klupi.

Nikada Junajted nije primio 3+ gola u uzastopnim utakmicama Lige prvaka, nikada nije primio sedam pogodaka na prva dva meča ovog takmičenja, nikada nije izgubio prva dva susreta... sve do Ten Haga, a tu je i najgori početak sezone u prvenstvu u posljednje 34 godine.

Ten Hag sigurno nije neznalica, samo se treba adaptirati na razliku između Ajaksa i Junajteda, što je rekao i Zlatan Ibrahimović. U karijeri je vodio Go Ahed Iglse, drugi tim Bajern Minhena, Utreht i Ajaks, a u Junajtedu je od ljeta 2022. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.