LIČNOST DANA

Den Brn: Div ispunio san

Odrastao navijajući za Njukasl, a protiv PSG-a je postigao gol

Brn: Sanjao je meč Lige prvaka u dresu omiljenog kluba. AP

6.10.2023

Stameni stoper Njukasla Den Brn (Dan Burn) ispunio je životni san postigavši gol u Ligi prvaka za svoj dječački klub.

Odrastao je navijajući za „Svrake“, a sudbina je htjela da on bude strijelac jednog od četiri gola protiv PSG-a (4:1) u prvoj utakmici Njukasla na Sent Džejms Parku po povratku u Ligu prvaka.

Njukasl 20 godina nije igrao najjače evropsko klupsko takmičenje, a sada svi pričaju o „Svrakama“ i lokalnom dječaku. Rođen je u gradiću Blijt, odmah do Njukasla. U ovom klubu je i počeo trenirati fudbal, ali nije zadovoljio trenere, pa je dobio ispisnicu s 11 godina.

Prošao je trnovit put do zvijezda. Igrao je za trećeligaše Jeovil, Vigan i Birmingem, da bi se prošlo ljeto iz Brajtona vratio u Njukasl.

Prošle godine su fanovi saznali da je preživio nesreću u djetinjstvu kada je ostao bez prsta, no ni to ga nije spriječilo da se bavi onim što voli najviše – fudbalom.

Idol mu je tokom cijele karijere bio Alan Širer (Shearer), a fudbal je počeo pratiti kada je Njukasl s klupe vodio legendarni Sir Bobi Robson (Bobby).

- To je razlog zbog kojeg sam zavolio fudbal, ali i klub. To su bila slavna vremena, vremena u kojima su se igrale noći Lige prvaka - rekao je svojevremeno Brn.

Često je div od dva metra bio ismijavan zbog nezgrapne građe, ali je on ispunio svoj san. Nastupio je za svoj Njukasl u Ligi prvaka pred domaćom publikom, a čak se upisao i u strijelce. Nije moglo bolje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.