KOMENTAR DANA

Nek’ Holivud štrajkuje

Kod nas će se eventualno desiti neki verbalni dvoboj kulturnih djelatnika putem društvenih mreža ili portala i na tome će ostati

Holivud. AP

12.10.2023

Rijetko se može desiti iole ozbiljniji razgovor s kulturnim djelatnicima u Bosni i Hercegovini, a da oni ne spomenu teško stanje u svojoj branši, loše finansiranje, neregulirane statuse, nerazumijevanje vlasti, nepoštivanje autorskih prava...

S pravom se žale, reći će mnogi i – na tome će ostati. Eventualno će se desiti neki verbalni dvoboj kulturnih djelatnika putem društvenih mreža ili portala. I to je to.

A na drugom kraju svijeta, u Holivudu, koji je mnogima simbol bogatstva, slave i uspjeha – štrajk. Već mjesecima. Digli se svi – scenaristi, glumci... Traže poštivanje svojih prava, traže više plaće, traže zaštitu kod korištenja umjetne inteligencije.

Larisa Sarajlić-Ramović. Avaz

Holivudski magovi poput Meta Dejmona (Matt Damon), Meril Strip (Meryl Streep), Bena Stilera (Stiller) te Kolina Farela (Colin Farrell) podržali su štrajk i veoma su aktivni u borbi za prava kolega.

Zašto naši umjetnički velikani, a imamo ih, hvala Bogu, ne poduzmu nešto konkretno? Ako misle da od izlaska na ulice kod nas nema ništa (a obično nema), u njihovim rukama su i drugi alati.

Jer, ako nešto ne valja, mijenjaj, rješavaj, ne čekaj da rješenje padne s neba. Kad Holivud ne čeka, zašto bi glumci, reditelji, scenaristi, rekviziteri, pomoćni radnici, honorarni saradnici, montažeri... to ovdje čekali?

A možda im i nije baš toliko loše.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.