LIČNOST DANA

Šeik Muhamed bin Abdulrahman el-Tani: Katarski podvig

El-Tani i Katar pokazali su da su danas ozbiljna sila koja je u stanju barem privremeno donijeti primirje u užasu koji se odvija u Gazi

El-Tani: Veliki diplomatski uspjeh. AP

Danijal Hadzovic

29.11.2023

Četverodnevna pauza u ratu, u kojoj je posredovala zaljevska država, a koja je započela u petak, okončana je. Kao dio dogovora Hamas je pristao osloboditi 50 žena i djece. Zauzvrat je Izrael pristao na dostavu veće pomoći u opkoljeni pojas i oslobađanje 150 Palestinaca koji su držani u izraelskim zatvorima.

Ovo se ponajviše može zahvaliti maloj zemlji Kataru, koji je posredovao u oslobađanju talaca, te je jedna od rijetkih država koje održavaju odnose s vlastima u Gazi.

Katarski premijer Šeik Muhamed bin Abdulrahman el-Tani (Sheikh Mohammed bin Abdulrahman al-Thani) rekao je da je i dalje više od 40 drugih žena i djece držano u zarobljeništvu u Gazi za koje se ne vjeruje da ih drži Hamas. Rekao je da bi se primirje moglo produžiti ako Hamas uspije iskoristiti pauzu u sukobu da locira te taoce.

Šeik Muhamed je rekao da je Izrael dostavio Kataru popis više od 90 žena i djece zarobljenih tokom Hamasovog razornog napada 7. oktobra u kojem je, prema izraelskim funkcionerima, ubijeno oko 1.200 ljudi. Oko 240 talaca je uzeto i vraćeno u Gazu pod kontrolom Hamasa. Među ostalim zarobljenicima su izraelski vojnici i stariji civili.

Katarski premijer rekao je da je Izrael voljan produžiti privremeno primirje ako "postoji dokaz" da Hamas ima još žena i djece za oslobađanje, "ali ništa više od toga".

Hamas je rekao Kataru da njegovi borci nisu zarobili civile, okrivljujući za to druge militantne grupe i Palestince koji su harali južnim Izraelom nakon što su borci probili izraelske sigurnosne barijere oko Gaze, rekao je šeik Muhamed.

Na ovaj način El-Tani i Katar pokazali su da su, uprkos svojoj maloj teritorijalnoj veličini, danas ozbiljna sila koja je u stanju uspješno koordinirati i u najtežim svjetskim konfliktima i barem privremeno donijeti primirje u užasu koji se odvija u Gazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.