LIČNOST SEDMICE

Samir Fočo: Samozatajni laureat

Sarajlija s adresom u Londonu dobio nagradu Emi

Fočo: U bh. vitrinu priznanja dodao i Emija, i to pored Oskara, Pulicera, Zlatnog medvjeda.... Facebook

14.1.2024

Samir Fočo obradovao je Bosance i Hercegovce nakon što je početkom sedmice koja je iza nas objelodanjeno da je dobitnik prestižne nagrade Emi u kategoriji “Izvanredna montaža zvuka za dokumentarni ili reality program” za montažu zvuka u filmu „Moonage Daydream“ autora Breta Morgena (Brett).

Holivudski projekti

Riječ je o muzičko-dokumentarnom filmu koji je posvećen slavnom Dejvidu Bouviju (David Bowie), a svjetsku premijeru je imao 2022. godine na Filmskom festivalu u Kanu.

Film, za koji Morgen potpisuje scenarij, režiju, produkciju i montažu, donosi do sada neobjavljene snimke iz ličnog arhiva Bouvija i pruža intiman uvid u život i umjetnički put jednog od najutjecajnijih muzičara svih vremena.

Fočo iza sebe ima zavidnu biografiju, u koju je upisano i to da je radio i na drugim velikim holivudskim projektima, poput „Nemoguće misije“, „Alise u zemlji čuda“, „Ubistva u Orient Expressu“ te “Harryja Pottera i darova smrti“.

S bh. oskarovcem Danisom Tanovićem sarađivao je na filmovima „Cirkus Kolumbija“ i „Epizoda u životu berača željeza“, koji je 2013. godine osvojio Srebrenog medvjeda na Berlinaleu, te „Uspjehu“ – prvoj regionalnoj seriji u HBO produkciji.

Uvjeti za rad

Nakon ove sjajne vijesti Fočo nije kontaktirao s medijima i o njemu se ne zna mnogo. On nije prvi umjetnik koji nakon trijumfa želi ostati u svojoj samozatajnosti i svoju sreću zbog uspjeha ne dijeliti sa širom publikom.

Fočo je tako u bh. vitrinu priznanja dodao i Emija, i to pored Oskara, Pulicera, Zlatnog medvjeda...

Uglavnom su to uspjesi pojedinaca i njihovih timova koje su postigli bez značajnije ili nikakve podrške države.

Ovdje su uvjeti za rad veoma loši, pa je očekivati da će nam lijepe vijesti i dalje stizati od umjetnika koji su svoju bh. adresu zamijenili onom u inozemstvu.

Svirao u “Grafitima”

Samir Fočo rođen je u Sarajevu 25. aprila 1972. godine, a sada ima i adresu u Londonu.

Svojevremeno je svirao bubnjeve u grupi Bakira Hadžiomerovića „Grafiti“.

Samirov brat je popularni Emir Fočo, poznatiji kao DJ Focho.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.