KOMENTAR DANA

Zanijela ih svjetla velikoga grada

Novinari u BiH više se i ne čude kada na nekom mediju u komšiluku osvane neka "jaka“ bh. ličnost koju kod kuće prati glas da ne daje izjave

Za susjedne medije dostupni, za domaće "teški" i nedostupni. Facebook

26.3.2024

Novinari u Bosni i Hercegovini odavno se više ne čude kada na nekom mediju u susjedstvu ili komšiluku osvane neka „jaka“ bh. ličnost, koju kod kuće prati glas da je “teška”, da ne daje izjave, a kamoli intervjue, da čuva privatni život daleko od očiju javnosti... Za bilo koji medij u našoj zemlji, ako i progovore jednom u sto godina, procijede to kroz zube.

A onda, gle čuda, slavni reditelji, filmaši, „zvezde“, pjevači i pjevačice se veoma susretljivo i ljubazno kolegama u Srbiji i Hrvatskoj ogole do kože. Ma, sve ih se može pitati, a ono što ih ne pitaju, sami kažu. S druge strane, kod nas neće da kažu ni ''halo'' na telefonski poziv.

Sve to nekako podsjeća na pjesmu Marinka Rokvića „Zanela me svetla velikoga grada“, a može i ona od Šabana Šaulića „S namerom dođoh u veliki grad“.

Pa, Bože dragi, jesu li mediji u BiH toliko loši, nazadni, primitivni, nepismeni, dosadni i nedostojni tih veličina? Zar u čitavoj šumi medija ne postoji niti jedan vrijedan vremena pojedinih naših zvijezda? Ali, eto, čim se prijeđe rijeka, sve je drugačije, nekako im se razgali, oni se raspričaju i sve to nekako ima smisla.

Svima njima topla preporuka da pročitaju crticu Ivana Cankara „Zastidio se majke“. Možda će im tada neke stvari biti jasnije.

A, pardon. Ma oni su to, vjerovatno, davno pročitali, kao i sve ostalo.

P. S. Važno je napomenuti da, naravno, ima zvijezda i poznatih ličnost koje itekako drže do svoje zemlje i medija u njoj. A ovi ostali će se prepoznati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.