KOMENTAR DANA

Kamo sreće da se stide

Ne uvlačite tuđu djecu u nove sukobe, jer vi i vaša djeca sigurno nećete biti među vojnicima

S jučerašnje sjednice NSRS. Dejan Rakita / Pixsell

Nerma Ajnadžić

19.4.2024

Sramotne i skandalozne tvrdnje izgovorili su jučer zastupnici u Narodnoj skupštini entiteta RS. Bez imalo empatije za žrtve i preživjele tokom agresije na BiH, posebno u Srebrenici. Ponavljaju laži jer se istine ili plaše ili stide. Kamo sreće da je ovo drugo.

Izvršiti genocid nad jednim narodom, a onda nedjela ljudi koji pripadaju njihovom narodu, u ovom slučaju Srbima, pokušati pravdati vojnim sukobima, izgovarati gnusne laži da su brojke ubijenih Srebreničana i osoba iz okolnih sela izmišljene, da su u Potočarima „pokopani i živi“, da genocid nije dokazan, nema veze s civilizacijskim svijetom, sa suživotom, sa saosjećajnošću.

Čuvaju svoje fotelje, to je jasno kao dan, posebno predsjednik RS Milorad Dodik, pa je opet pokrenuo temu nacionalizma, kao provjeren način da osigura da vedri i oblači dijelom države Bosne i Hercegovine. Opet ovaj, bosanski Srbin hoće da se otcjepljuju, opet traži referendume, opet ljude iz kuća povlači na ulice ne bi li ih svijet čuo kako oni, Srbi, ne mogu živjeti s Bošnjacima, ili uz Bošnjake.

Hoće li iko prijaviti poslanike NSRS, s Dodikom čelu, za negiranje genocida u Srebrenici, što je zakonom kažnjivo? Hoće li Tužilaštvo BiH napokon raditi svoj dio posla u ovome pa podići optužnice? Nije mala stvar kada na televiziji, uživo, ljudi, koje je narod birao, negiraju genocid, negiraju više od 8.000 žrtva, mahom muškaraca i dječaka!

Drage komšije, kome god se ne ostaje u BiH, bujrum - napustite je. Preselite se u Srbiju, Mađarsku, Rusiju, pa budite tamo bosanski Srbi. Jer nećete i ne možete biti ni Rusi, ni Mađari, ni Srbijanci. Ali nemojte da nas vraćate u prošlost i izazivate nove tenzije. Narod, koji zastupate, plaši se.

Malo je onih koji će stati na prve linije da bi „branili“ nešto što je samo u vašim glavama, a da poslije ni za hljeba nemaju. Jer je to historija pokazala. Opametili smo se. Ne uvlačite tuđu djecu u nove sukobe, jer vi i vaša djeca sigurno nećete biti među vojnicima.

Tek smo počeli punim plućima da dišemo nakon 90-ih. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.