KULTURA

Bh. glumac Benjamin Bajramović životno iskustvo pretočio u pozorišni komad

D. K.

18.10.2017

Predstava "Itake", autora i reditelja Benjamina Bajramovića, koja tematizira nezadovoljstvo mladih u BiH i fenomen njihovog odlaska u inostranstvo, bit će izvedena u subotu, 21. oktobra, u galeriji Bosanskog kulturnog centra (BKC) Sarajevo, sa početkom u 20 sati.

Pet glumaca

U predstavi igra ukupno pet glumaca, koji su pod istom dilemom i "aurom letargije", što predstavu dodatno čini personalnom.

Upravo u taj procjep između želje za generalno kvalitetnijim životom i nesposobnosti sagledavanja vlastite situacije predstava "Itake" s jednog umjetničkog polazišta i percepcije pokušava tretirati problem o kojem se bezrazložno šuti, pridodavajući mu značku "O čemu se ne priča, to i ne postoji".

Posebna vrijednost ovog pozorišnog komada, koji je premijerno izveden 5. septembra, je u tome što je rađen po domaćem tekstu, inspirisanim ličnim iskustvom autora.

Malo društvance

U kratkom razgovoru za portal Avaz.ba, autor predstave, glumac Benjamin Bajramović ističe kako se predstava bavi tematikom koja do sada nije obrađena niti javno isticana kao vidni problem bh. društva.

- Tekst je inspirisan iskustvima našeg društva. U predstavi se zapravo govori o tome šta se dogodi kada u jednom malom društvancetu nekoliko prijatelja, koje je ponukano društvenim problemima, na površinu isplivaju problemi koji su sakrivani i dugo vremena stavljani pod tepih - kazao nam je Bajramović.

Estetski, nastavlja Bajramović, predstava se može nazvati progresivnom, jer napušta konvenciju u vrlo zdravom smislu, ne zalazeći u opskurnost. Glavna težnja je da se ovom vrstom estetskog pokušaja pruži podrška drugim, mladim umjetnicima da artikulišu svoje umjetničke potrebe i, što je najbitnije, da vide da se može nešto poduzeti.

Bajramović: Iskustva našeg društva ( Privatna arhiva)

Kratki sadržaj "Itake"

Jakov (26 godina), protagonist predstave, dobio je radnu dozvolu za Njemačku i planira što prije tamo odseliti, da kao diplomirani komparativista radi kao konobar u kafiću. 

On pripada zatvorenom društvu prijatelja u kojem su Nećko, nezaposleni diplomirani filozof, Maša, koja nikako da diplomira i odseli od roditelja, i Delboj, kojeg izdržava tetka.

Njegov najavljeni odlazak pokreće lavinu u unutrašnjoj dinamici prijateljstva u kojoj se, tokom komada, polako pojavljuje skoro zaboravljena individualnost svakog od njih. 

Još jedan član tog društva je Miki, starac od 70 godina, koji za sebe tvrdi da je jedini stvaran lik. On na društvo djeluje kao antiprorok: nema ponuditi nikakvu viziju budućnosti, jedino funkcioniše kao ogledalo svakog od likova.

Uloge tumače Adnan Goro, Ena Kurtalić, Zoran Dragićević, Kemal Rizvanović, Miodrag Miki Trifunov. Dramaturg predstave je Dario Bevanda, izvršni producenti Zulfikar Filandra i Irena Orozović, a dizajn potpisuje Selma Dokura.

Ulaznice po cijeni od 8 KM moguće je nabaviti na blagajni BKC-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.