KULTURA

Završeni 34. susreti pozorišta BiH u Brčkom: Zlatna nagrada za predstavu "Moja fabrika"

A.Misimović/Avaz.ba

Piše: A.Mi.

24.11.2017

Proteklih dana Brčko je bilo centar kulture. Naime, održani su 34. susreti pozorišta BiH, uz moto "Teatar u gradu - grad u teatru", na kojem je odigrano osam predstava iz Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije.

Stručni žiri sačinjavali su Ljiljana Blagojević, Anja Šovagović Despot i Almir Imširević, koji su donijeli jednoglasnu odluku u vezi proglašenja pobjednika dramskog stvaralaštva. 

"Zlatnu statuu Vijećnice i Grada Brčko" za najbolju predstavu dobila je "Moja fabrika", autora Selvedina Avdića u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Nagrade za najbolje

Nagrada za najbolju mladu glumicu pripala je Jeleni Kordić-Kuret, za ulogu Šimunina u predstavi "Hamlet u selu Mrduša Donja", autora Ive Brešana u produkciji HNK Mostar.

Najboljim mladim glumcem proglašen je Davor Golubović za ulogu Boki Aleksić u predstavi "Mirna Bosna", autora Borisa Lalića u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Nagrada za muziku dodijeljena je Zvonimiru Dusperu Dusu u predstavi "Hamlet u selu Mrduša Donja", dok je za najbolji kostim nagradu dobila Mirjana Zagorec za predstavu "Hamlet u selu Mrduša Donja". 



A.Misimović/Avaz.ba

Za najbolju scenografiju dodijeljena je nagrada Sabini Trnka za predstavu "Moja fabrika", u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Gordana Boban, za ulogu u predstavi "Mirna Bosna", a za najbolju mušku ulogu dobio je Aleksandar Seksan, za ulogu Edina u predstavi "Sve se nekako preživi osim smrti", NPS Sarajevo. 

Selma Spahić dobila je nagradu za najbolju režiju za predstavu "Moja fabrika".

Nagrada za najbolji dramski tekst bh. savremenog pisca dodijeljena je Borisu Laliću za predstavu „Mirna Bosna“. 

"Grand prix" nagrade

"Grand prix" ovogodišnjih pozorišnih susreta u Brčkom za najbolju žensku ulogu jednoglasno je dodijeljena Anici Dobra, za ulogu majke Soje u predstavi „Hipnoza jedne ljubavi“, autora Dušana Kovačevića.

Za najbolju mušku ulogu "Grand prix" nagrada je dodijeljena Borku Periću, za ulogu Vjekoslava Kralja u predstavi „Ustav republike Hrvatske“, autora Ante Tomića i Rajka Grlića.

"Grand prix" za najbolju predstavu jednoglasno je dodijeljena predstavi „Hipnoza jedne ljubavi“, autora Dušana Kovačevića.

Iduće godine jubilej

Ovogodišnji 34. pozorišni susreti u Brčkom su uspješno završeni, svečane nagrade najboljima će biti uručene večeras, a planiran je i koncert Edina Karamazova.

Budući da će iduće godine biti jubilarno izdanje ovog festivala, pitali smo direktora Jakova Amidžića kakvi su planovi za narednu godinu.



Jakov Amidžić, direktor Susreta pozorišta u Brčkom

- Nastojat ćemo da nastavimo ovaj kontinuitet regionalnog festivala, a uz to ćemo imati neko obilježje tih 35 godina boravka glumaca u Brčkom i mislim da neće proći nezapaženo – kazao je direktor festivala, Jakov Amidžić za Avaz.ba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.