HISTORIJSKE ČINJENICE

U Sarajevu promovirana knjiga "Putovanje kroz Bosnu 1530"

Autorica Bisera Boškailo se predstavila na Sajmu knjige

Knjiga je izašla u izdanju "Bosanske riječi" iz Tuzle. PR

A.H.

18.4.2023

Na ovogodišnjem 34. Međunarodnom Sajmu knjige na kojem učestvuje preko 120 izlagače, promovirana je i knjiga prof. dr. Bisere Boškailo „Putovanje kroz Bosnu 1530“, u izdanju "Bosanske riječi" iz Tuzle. Knjiga je, nema sumnje jedna od najznačajnijih knjiga koja će biti predstavljena na Sajmu, pogotovo kada je bosansko-hercegovačka historija u pitanju.

- Kao germanistu zanimala me je, pored Gota u Bosni i historija Bosne iz vremena Osmanskog osvajanja Bosne i Evrope. I upravo najstariji putopis Bosne napisan je na staronjemačkom jeziku i opisuje Bosnu iz tog vremena. Istražujući mnoge knjige i arhive, uvidjela sam mnoga falcifikovanja prevodilaca i drugih naučnika i ovog djela. Morala sam iskrivljene činjenice koje su nametane Bosni i bosanskom narodu, te pogrešnu historijsku logiku, na osnovu koje su i velike sile gradile odnos prema Bosni i njenim narodima pokušati ovdje ispraviti- rekla je autorica i dodala:

- Prevela sam, objasnila, analizirala tu staru knjigu, čiji faksimil iz 1531 se nalazi ovdje, da svi mogu i sami vidjeti istinu. Želja mi je bila pokazati čitalačkoj publici taj biser svjetske literature koji je ujedno i jedan veoma važan dokument za Bosnu i uopšte ua istinu. U kakvom je stanju zatekao i vidio putopisac Benedikt Kuripešić Bosnu, u vrijeme vladavine Husrefbega- paše i Osmanskog osvajanja Evrope je veoma interesantno štivo. Ko su narodi i koje vjere on tada zatiče, kako živi taj narod pod tuđom čizmom - rekla je Boškailo.      

Knjiga je brilijant bosanske historije. PR

Inače, suizdavač ovog izdanja je Institut za historiju, demografiju i antropologiju Sandžaka: akademik Šerbo Rastoder.       

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.