U ČETVRTAK U SARAJEVU

"Pogled u svemir": Izložba prati život Karima Zaimovića od rođenja do smrti

Izložba će biti otvorena u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine

Plakat izložbe. Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine

L. S. R.

24.7.2023

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u četvrtak, 27. jula, u 19:30 sati bit će otvorena autorska izložba Ifete Lihić "Karim Zaimović - Pogled u svemir".

Izložba je rezultat autorskog istraživanja arhivske građe iz zbirke "Karim Zaimović", koja je od prošle godine u posjedu Muzeja.

Školske sveske i dnevnici

- Izložba prati autorov život od rođenja do smrti. Radi se o afektivnom djelu u kojem autorica i dizajnerica iz posebne perspektive mlađe generacije ispituju muzejski prostor kroz čulne doživljaje. Prilika je to da uđete u svijet autorovog djela te upoznate/prisjetite se zajedničke prošlosti, poput Radija ZID ili naslova ratnih "BH Dana". Muzejska izložba po klasičnom modelu "lik i djelo" postaje multimedijalna i multi-senzorna. Prvi put ćete na njoj vidjeti školske sveske i dnevnike Karima Zaimovića; rastavljenu pisaću mašinu koju je autor sam rastavio i nikada poslije nije umio vratiti u prvobitno stanje; lampe pod kojima je Karim pisao u danima opsade - poručuju organizatori.

Ifeta Lihić završila je studiji komparativne književnosti u Sarajevu nakon čega nastavlja obrazovanje u Mađarskoj i Engleskoj iz oblasti ženskih i rodnih studija. Dugogodišnja je saradnica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, gdje je radila na nekoliko zajedničkih i samostalnih izložbi, baveći se uglavnom proučavanjem ženske književnosti i historije kao i književnosti manjinskih naroda. Osim književnosti, aktivno se bavi ljudskim pravima.

Školovanje nastavlja doktorskim studijama iz komparativne književnosti u Americi kao stipendistica Univerziteta Illinois UC.

Vizuelni identitet izložbe zajedno s autoricom osmislila je dizajnerica Farah Noor Ćemer, priređujući printane vizuale izložbe i aktivno učestvujući u osmišljavanju koncepata drugih elemenata izložbe. Farah Noor Ćemer diplomirala je na Umjetničkoj akademiji u Splitu na Odsjeku dizajna vizualnih komunikacija. Osim grafičkog dizajna, bavi se lončarstvom i keramikom s fokusom na produkt dizajn.

"Stripoteka na otvorenom"

Izložbi je prethodilo arhiviranje i digitalizacija na kojoj su vrijedno volontirale studentice Odsjeka za komparativnu književnost i informacione studije Hajrija Osmanhodžić i Anida Herceg, koje su asistirale i na pripremi izložbe.



Plakat izložbe. Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine

Izložbu ćete moći posjetiti od 27. jula do 16. avgusta u Galeriji "Mak" Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine. Uz izložbu će biti otvoren prvi strip festival u organizaciji Muzeja "Stripoteka na otvorenom".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.