PET TAČAKA OPTUŽNICE

"Marlene Dietrich" u NP Sarajevo: Bila je više od filmske zvijezde

Izvedbe u ponedjeljak i u utorak 13. i 14. novembra

Scena iz predstave. NP Sarajevo

10.11.2023

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, u ponedjeljak 13. i u utorak 14. novembra, bit će izvedena dramska predstava „Marlene Dietrich: pet tačaka optužnice“ autora i režisera Harisa Pašovića.

Uvijek pravila nekonvencionalne izbore

U naslovnoj ulozi Marlene Dietrich publika će gledati jednu od najboljih glumica u regionu Mirjanu Karanović. Pored Mirjane u predstavi igraju Mona Muratović, Elmir Krivalić i Enes Salković.

- Marlene Dietrich je bila više od filmske zvijezde - bila je mit. Jedna veoma neobična žena, veoma posebna, koja je u svom životu uvijek pravila nekonvencionalne izbore, često rizikujući reakciju svoje okoline - bilo privatne, profesionalne ili reakciju u svojoj domovini.



Mirjana Karanović. NP Sarajevo

Ja sam napisao dramu o jednom imaginarnom suđenju Marleni Dietrich, u kojem je optužena zbog svog životnog stila; svojih neortodoksnih stavova o braku i porodici; svoje nezavisne prirode; svog erotizmu i svog učešću u američkoj vojsci tokom drugog svjetskog rata.

Troje mladih tužilaca

U drami, troje mladih tužilaca, jedna žena i dva muškarca, optužuju Marlenu da nije bila dovoljno patriota, da nije bila dobra majka, da je imala izvanbračne veze, i da je izdala svoju zemlju. To su ozbiljne optužbe i oni navode primjere iz njenog života koji potkrepljuju, po njihovom mišljenju, tu optužnicu.

Marlene Dietrich odgovara i iz njenih odgovora vidimo koliko je život složen i koliko je pogrešno mjeriti ljude sterotipima i redukovati ih površnim procjenama. Vidimo jedan kompleksan život i jednu pametnu ženu čiji se moral ne mjeri brojem ljubavnika, nego njenim ljudskim postupcima i njenom ljudskom supstancom – izjavio je reditelj predstave Haris Pašović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.