BROJNI DOGAĐAJI

Februar u znaku "Imagine" inicijative

Ulaz na "Imagine" izložbe i događaje besplatan

Program realizira realizira Austrijski kulturni forum Sarajevo. Društvene mreže

L. S. R.

29.1.2024

Zahvaljujući Imagine Dignity Arts & Ideas inicijativi, koju u BiH realizira Austrijski kulturni forum Sarajevo, februar u Sarajevu će obilježiti Imagine izložba savremene likovne umjetnosti i simpozij „EX-SITU“, kao i izložba „Harmony in Nature“ i panel diskusija „Harmony in Nature: Green Sports“.

Izložba "EX-SITU"

Izložba "EX-SITU Umjetničke pozicije o ugroženom biodiverzitetu i koegzistenciji vrsta“ svoja vrata otvara u četvrtak, 1. februra u 19 sati u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, na dan kada muzej obilježava svojih 136 godina postojanja. 

Polazište za ovu izložbu i simpozij, koji će se održati 2. februara od 11 do 18 sati, je bosanski planinski triton, vodozemac koji se ubraja u ugrožene vrste. Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine radi na izgradnji vivarijuma za njegovu zaštitu izvan prirodnog staništa, jer je neophodno osigurati njegovo dalje postojanje kako bi se, ukoliko dođe do stvarnog izumiranja ove vrste u prirodnom okruženju, omogućila reintrodukcija u prirodu.

Pod vodstvom austrijskih kustosa Margarethe Makovec i Antona Lederera, u okviru projekta koji je razvio Centar za savremenu umjetnost < rotor > iz Graza, 18 umjetnika i umjetničkih kolektiva iz srednje i jugoistočne Evrope predstavit će svoja umjetnička djela ukazujući upravo na odnos prirode, ljudskih postupaka i vrste odnosno raznolikosti naspram ugroženih oblika života u antropocenu.

Obilježavanju 40. godišnjice Olimpijade

„Sa Imagine inicijativom, u sklopu „Sedmice Olimpijade 2024“, priključili smo se i obilježavanju 40. godišnjice Olimpijade u Sarajevu, podržavajući izložbu „Harmony in Nature“, koja se otvara 11. ferbuara, i panel diskusiju „Harmony in Nature: Green Sports“ (12. februar) u Evropskoj kući kulture i nacionalnih manjina (bivša Austrijska kuća). Posebno nas raduje da će autorice Vanja Lazić i Jasmina Čaušević ovom prilikom predstaviti svoje tri priče i ilustracije o bh. planinama Bjelašnici, Prenju i Vlašiću, kao najavu svoje nove knjige "Planine pune priča“. 

- Želim istaći da je ulaz na "Imagine" izložbe i događaje besplatan i pozivam sve zainteresirane da nam se pridruže - kazala je Sabine Kernthaller, direktorica Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.